Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: «Η ΖΩ-ΔΩ είναι βιώσιμη».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: «Η ΖΩ-ΔΩ είναι βιώσιμη».

Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Δωδώνης» Λευτέρη Κόντο, κατηγορώντας τον ότι πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκε το εργοστάσιο και χρησιμοποίησε "εκβιαστικές μεθόδους" όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, για να τους πείσει να δεχθούν την πώληση του εργοστασίου. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, επιχειρήθηκε να γίνει το περασμένο καλοκαίρι αλλά η προσπάθεια απέβη άκαρπη.
Αυτήν ακριβώς την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι τη θεωρούν μεθοδευμένη. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η «Δωδώνη» κρατάει κρυφό τον αγοραστή και διερωτώνται εάν γνώριζε το διοικητικό συμβούλιο της γαλακτοβιομηχανίας που έχει εξαγοράσει από πέρυσι τη ζωοτροφική εταιρία, την επίσκεψη του κ. Κόντου και τα λεγόμενά του στους εργαζόμενους.
Η ΕΛΒΙΖ, συνεταιριστική εταιρία, εξαγοράστηκε πέρυσι από την προηγούμενη διοίκηση της «Δωδώνης». Η εξαγορά μόνο συμφέρουσα δεν ήταν για την επιχείρησηκαι καταγγέλθηκε επίμονα ως ζημιογόνα, για ένα εργοστάσιο που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προδιαγραφές. Την εξαγορά οι εργαζόμενοι την προσπερνούν αποφεύγοντας να πάρουν θέση λέγοντας ότι έγινε «καλώς ή κακώς». Τότε, η διοίκηση υπό τον κ. Δρούγκα ενέταξε την εξαγορά στην «καθετοποίηση» της παραγωγής. Οι κτηνοτρόφοι δηλαδή θα μπορούσαν να αγοράζουν ζωοτροφές από τη ΖΩ-ΔΩ για να τροφοδοτούν με γάλα τη «Δωδώνη», έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν επιτεύχθη ποτέ. Αντίθετα μάλιστα οι ζωοτροφές της ΖΩ-ΔΩ έφτασαν κατά περίπτωση να είναι... ακριβότερες από άλλες του εμπορίου, καταδικάζοντας το σχέδιο της καθετοποίησης σε αποτυχία και φορτώνοντας τη «Δωδώνη» με υποχρεώσεις. Η νέα διοίκηση κατήγγειλε την κίνηση, η οποία στην εποχή της καταγγέλθηκε επίσης από διάφορους φορείς.
Σήμερα όμως, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία έχει θετικούς ισολογισμούς και όσα ακούγονται περί ζημίων δεν είναι αληθινά. Καταγγέλλουν μάλιστα τη διοίκηση της «Δωδώνης» ότι συντελεί στη δημιουργία αυτών των εντυπώσεων, όπως επίσης και τα στελέχη των διοικήσεων της εταιρίας ότι αντιμετωπίζουν τη ΖΩ-ΔΩ ως «ανταγωνιστική και όχι θυγατρική επιχείρηση» και τους μετόχους ότι «υποστηρίζουν ψευδώς ότι η επιχείρηση είναι ζημιογόνα».
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης την Αγροτική ότι την ίδια στιγμή που συνεχίζει να χρηματοδοτεί άλλη θυγατρική της, έχει κόψει τους πόρους προς τη ΖΩ-ΔΩ με αποτέλεσμα «να μειωθεί η παραγωγή και πώληση των προϊόντων». Τονίζουν ακόμη ότι «τα χρέη της ΑΤΕ δεν τα δημιουργούν οι θυγατρικές αλλά άλλοι».
Στο τέλος της ανακοίνωσης δίνεται απάντηση και στο θέμα των τιμών. «Δεν παράγει η εταιρία, δεν μειώνει τις τιμές της γιατί τα κεφάλαιά της κάποιοι τα έχουν δώσει στον επίδοξο αγοραστή μεταφέροντας τις επιταγές του στο μέλλον» υποστηρίζουν και καταλήγουν ότι αν η εταιρία λειτουργήσει όπως πρέπει, θα προσφέρει καλά και φτηνά προϊόντα στους παραγωγούς, ζητώντας και από αυτούς να αντιδράσουν στην ενδεχόμενη πώλησή της.