Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Στην «κατάψυξη» οι τιμές του κρέατος.


Στην «κατάψυξη» οι τιμές του κρέατος

Σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται οι πρόσοδοι των κτηνοτρόφων και των πτηνοτρόφων από την πώληση κρέατος, κατά το δεκάμηνο του 2010 (περίοδος Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2010), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου οργανισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΛΟΓΑΚ.
Βάσει των στοιχείων του ΕΛΟΓΑΚ, οι παραγωγοί των βασικών ειδών κρέατος είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται μέσα στο 2010, σε σύγκριση με το περασμένο έτος.
Αυτό που αξίζει ν’ αναφερθεί είναι ότι για το χοιρινό κρέας η ανώτερη τιμή εντός του 2009 ήταν 2 ευρώ το κιλό, ενώ το τρέχον έτος 1,8 ευρώ, για το πρόβειο, ενώ τον Αύγουστο του 2009 ο παραγωγός εισέπραξε 7,5 ευρώ ανά κιλό, η αντίστοιχη ανώτερη τιμή δεν ξεπέρασε τα 6,11 ευρώ μέσα στο 2010.
Ίδια η εικόνα και στο γίδινο κρέας, με ανώτερη τιμή παραγωγού τα 7 ευρώ το κιλό το 2009 και τα 5 ευρώ/κιλό το 2010, ενώ στο κοτόπουλο οι τιμές το 2010 δεν ξεπέρασαν τα 1,8 ευρώ/κιλό, το 2009 έφτασαν τα 2 ευρώ. Τέλος, στη γαλοπούλα το περασμένο έτος ο παραγωγός εισέπραξε στην καλύτερη των περιπτώσεων 5,5 ευρώ και μόλις 5 ευρώ το 2010.
Αναλυτικά οι τιμές με βάση τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ.