Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΑΖΑΝΑΡΗΔΕΣ


ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΑΖΑΝΑΡΗΔΕΣ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραδοσιακοί καζανάρηδες σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίοι βλέπουν το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Αγροτικής Ανάπτυξης να προωθούν μέτρα όχι για την προστασία τους αλλά για τον αφανισμό τους. Με προσχέδιο νόμου που αναμένεται να ισχύσει στο άμεσο μέλλον, ένα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα πολλών περιοχών της χώρας κινδυνεύει να αποτελέσει παρελθόν.
«Με το συγκεκριμένο μέτρο που θέλει να θέσει σε ισχύ η Πολιτεία βάζει ταφόπλακα στο επάγγελμά μας. Είναι ένας νόμος που οδηγεί στην παραγωγή του τσίπουρου-ρακής-τσικουδιάς στις μεγάλες ποτοποιίες και τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς στο αδιέξοδο» αναφέρει ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Ναπολέων Λουκαδάκης.
Και συνεχίζει:«Είμαστε εξοργισμένοι με την απόφαση που ακούμε ότι θα παρθεί οριστικά, καταδικάζοντάς μας σε αφανισμό. Ο κόσμος ανησυχεί και όλοι είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα άκρα, για να βρούμε το δίκιο μας»!
Σύμφωνα με την απόφαση που προωθείται, οι παραδοσιακοί καζανάρηδες θα μπορούν να παράγουν ρακή μόνο για ιδιωτική χρήση. Θα μπορούν δηλαδή να το κάνουν για να εξυπηρετούν τους αμπελουργούς. Όμως, αν θέλουν να πουλήσουν τη ρακή θα πρέπει να απευθύνονται σε κάποιο ποτοποιό. Αντί δηλαδή να τους ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημά τους για να τους δοθεί έγκριση για τυποποίηση της ρακής, τους αφαιρούν κάθε δικαίωμα.
Οι ρακοπαραγωγοί βέβαια δεν προτίθενται να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά ήδη προγραμματίζουν τις κινητοποιήσεις τους.