Η Ελλάδα
παραμένει εξαρτημένη από τις εισαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος - κυρίως από τη
Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία: Κάτω από το 10% των αναγκών μας
καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή.
Σε
είδος πολυτελείας μετατρέπεται τους τελευταίους μήνες το μοσχαρίσιο κρέας, με
την τιμή του να αγγίζει πλέον ακόμη και τα 24 ευρώ το κιλό - κι αυτό ενώ η
ακρίβεια «χτυπά» πρακτικά όλα τα βασικά είδη διατροφής.
Είναι ενδεικτικό
πως αγρότες και κτηνοτρόφοι προειδοποιούν από τώρα για τις γιορτές των
Χριστουγέννων, ανήσυχοι για τις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και
τις δυσκολίες αντιμετώπισης της ευλογιάς στα ζώα τους.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Οκτώβριο του 2025 ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση, ενώ τον Σεπτέμβριο ήταν 1,4%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα κρέατα (+10,6%), τα φρούτα (+9,1%), τις σοκολάτες (+21,1%) και τον καφέ (+19,3%).
Σε ό,τι
αφορά το μοσχαρίσιο κρέας, τα τεμάχια που συνηθίζει να μαγειρεύει ο Έλληνας
είναι το κιλότο, το ποντίκι κι ο λαιμός. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς,
αυτή τη στιγμή η μέση τιμή τους στο ράφι είναι γύρω στα 18,5 ευρώ το κιλό, όσο
αφορά το ελληνικό, ενώ κιμάς είναι στα 15-16 ευρώ το κιλό - αισθητά ακριβότερος
από 12 μήνες πριν.
Τον
Σεπτέμβριο του 2024, το κιλό κόστιζε 13 ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο εκτοξεύτηκε στα
18 ευρώ, πριν καν ξεκινήσει η αυξημένη ζήτηση των εορτών.
