Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΠΕ Κόνιτσας: Περιβαλλοντική εκπαίδευση και παιχνίδι, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου

 


Με βασικό στόχο την προστασία του ποταμού Αώου και κεντρικό άξονα την ανάπτυξη ικανοτήτων και την ευαισθητοποίηση της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά, “Let it Flow!”, ολοκληρώνεται.

Την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της εβδομάδας Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης πραγματοποιείται απολογιστική εκδήλωση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας (ΚΠΕ), στις 11:30.

Η εβδομάδα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης γιορτάζεται κάθε χρόνο από τις 18 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου, σε εντυπωσιακά τοπία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε 24 χώρες, κατά μήκος του Πρώην Σιδηρού Παραπετάσματος, το οποίο χώρισε την Ευρώπη σε Ανατολή και Δύση για σχεδόν 40 χρόνια. Άθελά της, η τότε διαιρεμένη Ευρώπη συνέβαλε στην ανάπτυξη ενός ξεχωριστού οικολογικού δικτύου, ενός ζωντανού τοπίου ιστορικής μνήμης, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη, μήκους 12.500 χλμ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, οργανώνονται πολλές εκδηλώσεις από τοπικούς φορείς ή/και οργανώσεις, με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση και τη γνωριμία του κοινού με το όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης: τη διατήρηση και την αποκατάσταση της φυσικής κληρονομιάς κατά μήκος του Πρώην Σιδηρού Παραπετάσματος, ώστε να λειτουργεί ως οικολογικό δίκτυο που συνδέει υψηλής αξίας φυσικά και πολιτιστικά τοπία, σεβόμενο τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων.

Το “Let it Flow!”, ένα καινοτόμο έργο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τη διαχείριση της λεκάνης απορροής του ποταμού Αώου, υλοποιήθηκε πιλοτικά στην περιοχή της Κόνιτσας, κατά μήκος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης. Μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι ρόλων, τα παιδιά των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κόνιτσας προβληματίστηκαν, ερεύνησαν και συζήτησαν για το μέλλον του ποταμού Αώου ως διασυνοριακού οικολογικού διαδρόμου και πόρου για την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας. Παράλληλα, συνειδητοποιήσαν πως ο τόπος που μεγαλώνουν, η Κόνιτσα, είναι κομμάτι ενός διευρυμένου δικτύου που εκτείνεται από τα Βαλκάνια ως τον Αρκτικό Κύκλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης.

Στην εκδήλωση, η οποία είναι ανοιχτή προς το κοινό, θα παραστούν εκπρόσωποι του Δήμου Κόνιτσας, εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Κόνιτσας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, στελέχη του ΚΠΕ Κόνιτσας.

Το έργο «Let it Flow!» υλοποιείται από το MedINA σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κόνιτσας και χρηματοδοτείται από το European Green Belt μέσω του έργου BESTbelt με επικεφαλής εταίρο την EuroNatur, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.