Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Απάντηση για την απένταξη του Πάρκου Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας

 


Στην κυβέρνηση και δη στον αρμόδιο υπουργό επιρρίπτει ευθύνες για την απένταξη του Πάρκου Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Με δήλωσή του ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν θα μείνει θεατής σε μία απόφαση που θεωρεί ότι έχει στόχο να τον πλήξει προσωπικά.

“Το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας ήταν και είναι ένα εμβληματικό έργο για τα Ιωάννινα και την Ήπειρο. Σε μια Περιφέρεια που αναζητά επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης θα έπρεπε όχι μόνο να είναι καλοδεχούμενο, αλλά και να υπάρχει στήριξη από τους τοπικούς, αλλά και τους κεντρικούς φορείς προκειμένου να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό.

Και αν κάποιοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να συνδράμουν την προσπάθεια που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου, τουλάχιστον δεν πρέπει να βάζουν προσχήματα προκειμένου να μην προχωρήσει η χρηματοδότησή του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (όπως είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης), μόνο και μόνο επειδή θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα πλήξουν τον Περιφερειάρχη και την Περιφερειακή Αρχή, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το συμφέρον και το όφελος της τοπικής κοινωνίας και των νέων που αναζητούν θέση εργασίας.

Υπό το πρίσμα αυτό η απόφαση απένταξης από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την οποία ενημερωθήκαμε σήμερα από δημοσίευμα, είναι για μας απαράδεκτη. Ελήφθη από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης χωρίς καμία ενημέρωση, πολύ δε περισσότερο δεν ζητήθηκε η άποψή μας για τυχόν περαιτέρω διευκρινήσεις επί της πρότασής μας, εάν το έκριναν αναγκαίο οι υπηρεσίες του Υπουργείου, οι οποίες γνώριζαν ότι οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ήταν σε προχωρημένο στάδιο και απαιτούνται εξηγήσεις αν και με τίνος εντολή «πάγωσαν».

Θα έπρεπε επίσης ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης να γνώριζε ότι το συγκεκριμένο έργο έχει ανακοινωθεί ως ένα εμβληματικό έργο κατ΄ επανάληψη από τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον Πρωθυπουργό κ Κυριάκο Μητσοτάκη, περιλαμβάνεται δε και στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την Ήπειρο

Εμείς δεν πρόκειται να καταθέσουμε τα «όπλα». Όπως και χθες δήλωσα, μην έχοντας υπόψη την απόφαση απένταξης, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την υλοποίηση του έργου, είμαστε κοντά σε συμφωνία με τράπεζες για την κάλυψη της χρηματοδότησης που χρειάζεται εκ μέρους της Περιφέρειας και από κει και πέρα, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι προκάλεσαν την αναστάτωση, εκθέτοντας και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που πρέπει να δώσει και την τελική λύση.”