Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Δυναμική Παρουσία των Οριζόντων Ηπείρου το πρώτο έτος διακυβέρνησης


Συνέντευξη Τύπου 15/9 

Η ηγέτιδα δύναμη στην Περιφέρεια Ηπείρου και με την εμπειρία του ενός χρόνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο πιο έτοιμη και πιο ισχυρή μετά και την ανασυγκρότηση των διοικητικών της οργάνων, είναι η παράταξη των «Οριζόντων Ηπείρου», όπως τόνισε ο επικεφαλής της κ. Σπυρίδων Ριζόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την αναλυτική παρουσίαση του απολογισμού έργου της παράταξης της αντιπολίτευσης.
Τον επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» προλόγισε ο συντονιστής της παράταξης κ. Μιχάλης Νάτσης, ευχόμενος σε όλους «καλή αυτοδιοικητική χρονιά».
Ο κ. Ριζόπουλος με την άδεια των παριστάμενων στα γραφεία της παράταξης, δημοσιογράφων και τεχνικών, έβγαλε τη μάσκα του χαρακτηρίζοντάς την ως ό,τι πιο απεχθές θα μπορούσε να κατασκευάσει το ανθρώπινο είδος, ωστόσο τόνισε πως οφείλουμε να τη χρησιμοποιούμε όλοι γιατί έτσι δείχνουμε ότι σεβόμαστε το συνάνθρωπό μας που έχει φόβο και την κοινωνία μας. Εκτός ατζέντας του απολογισμού του, σχολίασε δύο θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας: α) διατύπωσε την άποψη πως για την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας στο μαθητικό πληθυσμό της χώρας θα ήταν απαραίτητος ο σχεδιασμός ενός οργάνου μεταξύ της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας που να καλύπτει άμεσα όλες τις ανάγκες που θα προκύπτουν κατά το σχολικό έτος: από θέματα αναπληρωτών, σχολικών αιθουσών, μέχρι μάσκες και υλικά. β) Τάχθηκε υπέρ της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στους 18 μήνες με υποχρεωτική στράτευση και χωρίς εξαίρεση στα 18 έτη για όλους, καθώς όπως είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή ένταξης του νέου στο κοινωνικό σύνολο είναι η ηλικία των 18 ετών.
Ο απολογισμός
Ο απολογισμός έτους των «Οριζόντων Ηπείρου» διαρθρώθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης στους εξής άξονες:
- Μεταναστευτικό και Κορωνοϊός
- Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
- Ενέργεια
- Λίμνη Παμβώτιδα
- Ειδικά θέματα
Επιγραμματικά αναφέρθηκε σε κάθεμιά από τις παραπάνω ενότητες, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στα δύο αναμφίβολα πιο μεγάλα θέματα των τελευταίων μηνών: το μεταναστευτικό και την πανδημία. Για την προσφυγική κρίση, ανέφερε τις ενέργειες της παράταξής του που ξεκινούν από τον δεύτερο μόλις μήνα της νέας αυτοδιοικητικής θητείας, όταν στις 4/10/2019 έγινε η πρώτη παρέμβαση με την πρόταση για συγκρότηση ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου, μιας επιτροπής παρακολούθησης στην Περιφέρεια Ηπείρου. Τότε ο κ. Καχριμάνη έλεγε ότι δεν υπάρχει μεταναστευτικό για την περιοχή μας. Στις 28/11/2019, έγινε ολοκληρωμένη εισήγηση από την παράταξη που έθετε τα θέματα της πρόσθετης χρηματοδότησης για το προσφυγικό, της συγκρότησης της Επιτροπής
Παρακολούθησης, της ενεργοποίησης της Εθνοφυλακής και της ανάγκης πολιτικών ενσωμάτωσης, με τη βοήθεια και των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής οι οποίες όπως είπε, στο κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης βρίσκονται σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο.
Ακολούθως, οι τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου υπέγραψαν κοινό αίτημα ζητώντας συνάντηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής που επισκέφτηκε τα Γιάννενα, κάτι που δεν έγινε τελικά.


Πρώτη η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» άνοιξε με ένταση τον περασμένο Φεβρουάριο και το θέμα της πανδημίας, ζητώντας ενημέρωση από την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και περιφερειακό σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Σ. Τσιάρα. Ο κ. Ριζόπουλος κατηγόρησε την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου πως έθεσε τότε την πολιτική της ιδιότητα πάνω από την επιστημονική της ευθύνη και αυτός είναι ίσως ο λόγος που όπως είπε χαρακτηριστικά, «αγνοείται η τύχη της έκτοτε…». Την πρόταση των «Οριζόντων Ηπείρου» στη συνέχεια, για τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου για τον κορωνοϊό, ως πολιτική πρόταση προσυπέγραψε η αντιπολίτευση αλλά ούτε κι αυτή υιοθετήθηκε από τη διοίκηση της Περιφέρειας.
Οικονομία - Ανάπτυξη – Ανεργία: Σε συνάρτηση με τον κορωνοϊό έρχεται η πρόταση των «Οριζόντων Ηπείρου» με τίτλο «Γέφυρα στο Μέλλον». Η πρόταση αυτή όπως τόνισε ο κ. Ριζόπουλος, επιχειρούσε να ξεπεράσει την διαχειριστική λογική της Περιφερειακής Αρχής που κρατά αιχμάλωτη την κοινωνία, στοχεύοντας μόνο στο να ξοδέψει κατά τα προεκλογικά έτη. Η «Γέφυρα στο Μέλλον» θα μπορούσε να διασφαλίσει το μίνιμουμ της συμφωνίας σε 10 βασικά σημεία όπως είπε, μνημονεύοντας την πρόταση για τη δημιουργία μιας «μίνι ΕΤΒΑ», με τη συμμετοχή του Περιφερειακού Ταμείου, πρόταση που εξειδικεύτηκε περισσότερο όταν ψηφίστηκε η δυνατότητα έκδοσης αδειών σε ιδιώτες για να δανείζουν χωρίς υποθήκες μέχρι 25.000 ευρώ. «Αντί να πετάξουμε χρήματα και συγκεκριμένα μισό εκατομμύριο ευρώ για ένα κτίριο για να μεταφερθούν σε ένα νεοκλασικό κτίριο οι υπάλληλοι του Ταμείου, προτείναμε να δοθεί κεφάλαιο κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είπε. Ούτε αυτή η πρόταση έγινε δεκτή από την Περιφερειακή Αρχή.
Την ανάπτυξη εξυπηρετούσε και η συνεννόηση με τους ανθρώπους P&I. Τόσο αυτοί όσο και οι υπεύθυνοι της TeamViewer αναζήτησαν τη βοήθεια της παράταξης για να επιλυθούν τα στεγαστικά τους προβλήματα. Ο κ. Ριζόπουλος ανταποκρίθηκε αμέσως, στέλνοντας επιστολές στον Πρωθυπουργό και σε όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς. Η πρόταση της παράταξης για εγκατάσταση στο παλιό Πανεπιστήμιο της Δομπόλη αυτών των επιχειρήσεων, παραμένει στο τραπέζι και απαιτείται μια τροπολογία από το κεντρικό κράτος που θα αλλάζει τους όρους δόμησης, κατέληξε για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Ριζόπουλος.
Τέλος, τα σποτάκια διαφημιστικής προβολής που δημιούργησε με δικά της έξοδα η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» για τον τουρισμό και τα τοπικά προϊόντα, εντάσσονται στην ειλικρινή συμβολή της για την οικονομία της περιοχής μας, σχολίασε ο κ. Ριζόπουλος.
Ενέργεια: Οι παρεμβάσεις της παράταξης για την ανάγκη έλευσης του φυσικού αερίου στην Ήπειρο ήταν συνεχείς αυτό το διάστημα. Ο κ. Ριζόπουλος επανέλαβε σήμερα πως πρέπει να αξιοποιήσουμε την υπογραφή του EastΜed. «Είναι ψιλά γράμματα αυτά αλλά ας ασχοληθεί και κάποιος με τα ψιλά γράμματα…» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Λίμνη Παμβώτιδα: Από τα θέματα της Λίμνης που έχουν προκύψει κατά τους τελευταίους μήνες, ο κ. Ριζόπουλος ξεχώρισε ασφαλώς την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης με την προηγούμενη μορφή τους, εν αναμονή της αντικατάστασής τους από τους νέους οργανισμούς που προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο. Επανέφερε την πρόταση της παράταξης για τη δημιουργία μόνιμης σύνδεσης του Νησιού με την Ντραμπάτοβα.
Από τα πολλά ειδικά θέματα τέλος, που τέθηκαν όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Ριζόπουλος ξεχώρισε τις προτάσεις της παράταξης για τα Κληροδοτήματα, για τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού των Δήμων και για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Η προσαρμογή της τελευταίας στις κατευθύνσεις που πρότεινε η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» συνιστούν μια μεγάλη δικαίωση, τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.
«Ηγούμαστε των εξελίξεων, μαζί με τα όργανα που εκλέξαμε το καλοκαίρι μόνο ισχυρότεροι γινόμαστε και όχι πιο αδύναμοι» κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος, ευχόμενος η δεύτερη χρονιά στο Περιφερειακό Συμβούλιο (Σεπτέμβριος 2020 - Αύγουστος 2021) να είναι πιο παραγωγική για όλους.
                                  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Οι Ορίζοντες Ηπείρου από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκαν έχουν ως βασικό τους στόχο τα εξής: Να είναι χρήσιμοι για τους Πολίτες της Ηπείρου, να αγωνιστούν για να επιλυθούν χρόνια προβλήματα, να προοδεύσει ο τόπος.
Στον ένα χρόνο που συμπληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια του οποίου οι Ορίζοντες Ηπείρου, με την ψήφο των πολιτών, έχουν θεσμικό ρόλο στην Περιφέρεια Ηπείρου, ως παράταξη της αντιπολίτευσης στο Περειφερειακό Συμβούλιο, τα στελέχη τους εργάστηκαν με γνώμονα αυτούς τους άξονες.
Δυστυχώς στο χρόνο αυτό διαπιστώσαμε με μεγάλη μας λύπη ότι η Περειφερειακή Αρχή όχι μόνο δεν μπορεί, όπως ήδη το γνωρίζαμε, αλλά και δεν θέλει.
Από τη δική μας πλευρά καταθέσαμε σειρά προτάσεων τεκμηριωμένων και εμπεριστατωμένων για όλα τα ζητήματα που καίνε την Ήπειρο (μεταναστευτικό, κορωνοϊός, ανάπτυξη, ανεργία, ενέργεια) αλλά και άλλα επιμέρους (Λίμνη Παμβώτιδα, ασφάλεια στα σχολεία κλ.π.)
Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι σε πολλές από αυτές τις προτάσεις συντάχθηκαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης (κάτι που δεν είχε ξαναγίνει) η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να συνεχίσει το δικό της μοναχικό δρόμο. Ένα δρόμο που δυστυχώς δεν βοηθάει την Ήπειρο. Ένα δρόμο χωρίς έμπνευση, χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική.
Ένα αδιέξοδο.
Παραθέτουμε τις σημαντικότερες από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι Ορίζοντες Ηπείρου κατά τη διάρκεια των περασμένων 12 μηνών
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ:
Να συγκροτηθεί επιτροπή Μεταναστευτικού στην Περιφέρεια - Να μην αφήσουμε την Αθήνα να πάρει αποφάσεις μόνη της
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι Ορίζοντες Ηπείρου ζήτησαν και επέβαλλαν να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το μεταναστευτικό - προσφυγικό το οποίο αποτελεί το βασικό θέμα που απασχολεί σήμερα τη χώρα και θα έπρεπε να απασχολεί και την Ήπειρο.
Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος ζητά να συγκροτηθεί επιτροπή Μεταναστευτικού με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Σε αυτήν θα κληθούν όλοι οι δήμαρχοι, οι εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας καθώς και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας προκειμένου να διαπιστωθεί η διαθεσιμότητα χώρων και πόρων στην Ήπειρο για να καταρτιστεί το δικό μας σχέδιο δράσης το οποίο στη συνέχεια θα παραδώσει η Περιφέρεια στο υπουργείο Εσωτερικών.
Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε την Αθήνα που δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην Ήπειρο να καταρτίζει και να επιβάλλει σχέδια, χωρίς τη δική μας συμμετοχή.
(4/10/2019)
Ριζόπουλος: Να συγκροτηθεί επιτροπή Μεταναστευτικού στην Περιφέρεια - Να μην αφήσουμε την Αθήνα να πάρει αποφάσεις μόνη της
Επιστολή στο Π.Σ. με δύο προτάσεις και 9 καυτά ερωτήματα για το Μεταναστευτικό
Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος απέστειλε νέα επιστολή προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου με την οποία κάνει 2 προτάσεις και του θέτει 9 συγκεκριμένα καυτά ερωτήματα για το μεταναστευτικό / προσφυγικό στην Ήπειρο.
Ειδικότερα, αφού σε αυτήν επισημαίνεται ότι «η αναζήτηση «σχεδίου» και «προτάσεων» από μια Περιφερειακή Αρχή που δοξάζεται... κρυπτόμενη στο θέμα, αποτελεί μνημείο πολιτικής κουτοπονηριάς.», προτείνεται:
Η σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων στο περιφερειακό συμβούλιο και η διοργάνωση ειδικής συνεδρίασης στο Π.Σ. για να συζητηθούν πλαίσιο αρχών και διεκδικήσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
(14/10/19)
Επιστολή Ριζόπουλου στο Π.Σ. με δύο προτάσεις και 9 καυτά ερωτήματα για το Μεταναστευτικό
Η Εισήγηση για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 28ης Νοεμβρίου 2019
Κατάθεση πέντε συγκεκριμένων προτάσεων:
Αναθεώρηση προϋπολογισμού
Επιτροπή παρακολούθησης με συμμετοχή δημάρχων
Ενεργοποίηση εθνοφυλακής
Στρατηγική ενσωμάτωσης
Εκπόνηση σχεδίου και πρόσκληση για βοήθεια από τις βιομηχανίες της Ηπείρου
(29/11/2019)
Η Εισήγηση του Σπύρου Ριζόπουλου για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 28ης Νοεμβρίου 2019
Κοινό αίτημα Ριζόπουλου, Ζάψα, Δημητρίου για συνάντηση με Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότη Μηταράκη
Κοινή επιστολή απέστειλαν στο πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κ. Σταύρο Παργανά οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σπύρος Ριζόπουλος, κ. Γιώργος Ζάψας και κ. Δημήτρης Δημητρίου.
(6/2/2020)
Κοινό αίτημα Ριζόπουλου, Ζάψα, Δημητρίου για συνάντηση με Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότη Μηταράκη
Οι προτάσεις των Οριζόντων Ηπείρου για προσφυγικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Επανέλαβε τις θέσεις της παράταξής του, υποστηρίζοντας πως με το παράδειγμα του Βορείου Αιγαίου αποδείχτηκε ότι οι Περιφέρειες έχουν άμεση εμπλοκή στο ζήτημα.
Πρότεινε δε μεταξύ άλλων:
Να αναλάβει η Περιφέρεια την ευθύνη τακτοποίησης και ενσωμάτωσης των προσφύγων – μεταναστών
Να γίνει η κατανομή των διαμενόντων στην Ήπειρο σήμερα ανθρώπων, στους Δήμους
Να χαρτογραφηθούν οι υφιστάμενες δομές που δύνανται μελλοντικά να λειτουργήσουν ως δομές φιλοξενίας προσφύγων.
Να υπάρξει μια απόφαση οριστικής, δίκαιης κατανομής στου Δήμους, όλων των προσφύγων – μεταναστών, με βάση τη δημογραφική συμμετοχή τους στην Ήπειρο. Αυτό προϋποθέτει σύσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Μεταναστευτικού στην οποία θα μετέχουν οι Δήμαρχοι και οι παρατάξεις της Περιφέρειας, όπως είχαν προτείνει οι Ορίζοντες Ηπείρου μόλις ξέσπασε το πρόβλημα του μεταναστευτικού.
(04/03/20)
04/03/20: Οι προτάσεις των Οριζόντων Ηπείρου για προσφυγικό και κορονοϊό στο Περιφερειακό Συμβούλιο
ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ:
Οι Ορίζοντες Ηπείρου προτείνουν στην Περιφέρεια ειδικό ταμείο κορωναϊoύ με 10 εκατ. ευρώ
Για να βρεθούμε μπροστά από τις εξελίξεις, στο βαθμό φυσικά που είναι ανθρωπίνως εφικτό, ζητώ άμεσα πάλι ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ τη ριζική τροποποίηση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος για το 2020 απελευθερώνοντας ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του τον κορωναϊού.
(16/3/2020)
Οι Ορίζοντες Ηπείρου προτείνουν στην Περιφέρεια ειδικό ταμείο κορωναϊoύ με 10 εκατ. ευρώ
Η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου για ειδικό ταμείο για τον κορωνοϊό κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης
Οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ήπειρος Όλον» και «Λαϊκή Συσπείρωση» συμφώνησαν ήδη με την πρόταση των «Οριζόντων Ηπείρου» για τη σύσταση του «ειδικού λογαριασμού για τον κορωνοϊό» και εναπόκειται πλέον στην Περιφερειακή Αρχή να δρομολογήσει τις δέουσες ενέργειες και συλλογικές αποφάσεις, ώστε η Ήπειρος να «θωρακιστεί» απέναντι στον επερχόμενο κίνδυνο.
Στη φάση που βρισκόμαστε δεν έχει καμία σημασία το ποιος προτείνει ή το ποιος δρα.
Σημασία έχει μόνο το κοινό μας καθήκον να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία.
(17/3/2020)
Η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου για ειδικό ταμείο για τον κορωνοϊό κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΑΝΕΡΓΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:
Ορίζοντες Ηπείρου: Κατάθεση Πρότασης Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος υπό την καθοδήγηση νέας Περιφερειακής Αρχής Ειδικού Σκοπού
Στους πολίτες της Ηπείρου παρουσιάστηκε η πρόταση Περιφερειακής Διακυβέρνησης Ειδικού Σκοπού και δημιουργίας Ειδικού Ταμείου Ανασυγκρότησης Ηπείρου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.
Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση Ειδικού Σκοπού στηρίζεται σε πέντε βασικούς άξονες.
1. Να παραμείνουν στις θέσεις τους Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.
2. Να ζητηθεί η παραίτηση όλων των Αντιπεριφερειαρχών και των μελών σε όργανα και επιτροπές.
3. Να ανασυσταθεί η διοίκηση της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων με ποσοστιαία αναλογία τόσο σε επίπεδο Αντιπεριφερειαρχών όσο και σε επίπεδο 12 συμμετοχής σε όργανα και επιτροπές.
4. Να συσταθεί ως επιτελικό όργανο στρατηγικού σχεδιασμού το Συμβούλιο της Περιφερειακής Διακυβέρνησης Ειδικού Σκοπού, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, όλων των Επικεφαλής των εκλεγμένων περιφερειακών παρατάξεων, χωρίς καμία εξαίρεση καθώς και του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
5. Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα, με πρώτη την αναμόρφωση του προϋπολογισμού 2020 σε προϋπολογισμό ειδικού σκοπού, με χρόνο έναρξης την 1η Σεπτεμβρίου του 2020. Επίσης να υπάρξει εκ των προτέρων μια κοινή συμφωνία πως και οι προϋπολογισμοί του 2021 και 2022 θα πρέπει να υπηρετήσουν το νέο μοντέλο διοίκησης, ως το καλοκαίρι του 2022.
(20/5/2020)
Ορίζοντες Ηπείρου: Κατάθεση Πρότασης Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος υπό την καθοδήγηση νέας Περιφερειακής Αρχής Ειδικού Σκοπού
Οι Ορίζοντες Ηπείρου ελπίζουμε στην ανταπόκριση των Προέδρων των Επιμελητηρίων για αυτό που ξεπερνά τις δυνατότητες του κ. Περιφερειάρχη
Επιστολή στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και στους προέδρους όλων των Επιμελητηρίων της Ηπείρου απέστειλε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος.
Σε αυτήν τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «ήρθε η μεγάλη στιγμή για να δημιουργήσουμε την πρώτη «περιφερειακή ΕΤΒΑ» και να ξεφύγουμε από τη μέγγενη, τους περιορισμούς και τους αποκλεισμούς του οργανωμένου συστημικού τραπεζικού κατεστημένου».
Στην επιστολή που απέστειλε και στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου αλλά και στους επικεφαλής των εκλεγμένων παρατάξεων γίνεται εκτενής αναφορά στην πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου να δημιουργηθεί εταιρεία μικροχρηματοδοτήσεων από το Περιφερειακό Ταμείο και τα Επιμελητήρια, με βάση το νόμο που θα ψηφίσει εντός των ημερών η κυβέρνηση.
(22/6/2020)
Οι Ορίζοντες Ηπείρου ελπίζουμε στην ανταπόκριση των Προέδρων των Επιμελητηρίων για αυτό που ξεπερνά τις δυνατότητες του κ. Περιφερειάρχη
ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ
Πρωτοβουλία προς την Κυβέρνηση για την προοπτική ανάπτυξης και θέσεων εργασίας της P&I
Μετά από τη συζήτηση που είχε ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Ριζόπουλος με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας κ. Ιωάννη Τσιλιμπάρη και τα στελέχη της εταιρείας λογισμικού P&I Ελλάς, που είναι θυγατρική εταιρεία της Γερμανικής εταιρείας Λογισμικού και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού P&I (Personal & Informatik) AG διέβλεψε τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης σε μια εταιρεία που είναι διατεθειμένη να επενδύσει και να προσλάβει έως και 1.000 εργαζόμενους αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο ακίνητο το οποίο μπορεί να επινοικιαστεί με χρησιδάνειο.
Προκειμένου να μην χαθεί ακόμη μια ευκαιρία για την Ήπειρο, ο Σπύρος Ριζόπουλος ως επικεφαλής της παράταξης έστειλε επιστολές στους:
Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη: Για τη συνολική ενημέρωση
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο-Γεώργιο Σκέρτσο: Για τον γενικό συντονισμό
Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα: Για την διάθεση του κτηρίου της Δομπόλης που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ
Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο: Για την αξιοποίηση μέρους του Στρατοπέδου Βελισσαρίου
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη: Για το ευρύτερο ενδιαφέρον από πλευράς ανάπτυξης της Περιφέρειας
Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη: Ως επικεφαλής ψηφιακής Πολιτικής που σχετίζεται με τέτοιου είδους εταιρείες
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως: Για την ευρύτερη αντίληψη της σύμπνοιας ακαδημαϊκού, ερευνητικού και ιδιωτικού τομέα.
(4/11/19)
Πρωτοβουλία Οριζόντων Ηπείρου με Κυβέρνηση για την προοπτική ανάπτυξης και θέσεων εργασίας της P&I
Προτάσεις για την αποκατάσταση των επιχειρηματικών ζημιών από την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων
Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να ανασταλούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα λόγω του κορωναϊού, οι Ορίζοντες Ηπείρου επισημαίνουν την οικονομική ζημία που θα προκύψει και στην Ήπειρο.
Ζητούμε από την κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάστασή τους και από την περιφερειακή αρχή να φέρει εκτάκτως προς συζήτηση το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Βάση συζήτησης για τη διαμόρφωση της απόφασής μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι εξαιρετικές προτάσεις που κατέθεσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.
(28/2/2020)
Προτάσεις για την αποκατάσταση των επιχειρηματικών ζημιών από την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αγωγός EastMed: μία εφικτή και ρεαλιστική πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου για να έρθει φυσικό αέριο στην Ήπειρο
Αντιπροτείνουμε να κληθούν οι δυο εταιρίες, να διακόψουν άμεσα τις έρευνές τους στην Ήπειρο και να εισέλθουν στη δημιουργία εταιρικού σχήματος με την Περιφέρεια για τη κατασκευή δικτύου παροχής φυσικού αερίου και εμπορίας σε όλη την Ήπειρο με αφετηρία τον κόμβο του Eastmed.
Θεωρούμε ότι είναι συμφέρον και για τις ίδιες τις εταιρείες αντί να αναλώνονται σε αμφίβολης αποτελεσματικότητας γεωτρήσεις που παράλληλα καταστρέφουν και το φυσικό περιβάλλον να συμμετάσχουν σε μια επένδυση που θα προσφέρει στην Ήπειρο φθηνή ενέργεια για οικιακή και επαγγελματική χρήση, κέρδη στην Περιφέρεια και θέσεις εργασίας υψηλού επιστημονικού επιπέδου.
Καλούμε λοιπόν τον Περιφερειάρχη να αναλάβει άμεσα τις σχετικές πρωτοβουλίες με τις εταιρίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για την έναρξη των σχετικών συνομιλιών.
(7/1/2020)
Αγωγός EastMed: μία εφικτή και ρεαλιστική πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου για να έρθει φυσικό αέριο στην Ήπειρο
Στους κ. Μητσοτάκη, κ. Γεραπετρίτη, κ. Χατζηδάκη και κ. Σκέρτσο η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου για φυσικό αέριο μέσω EastMed
Επιστολές στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, στον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άρη Σκέρτσο απέστειλε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος.
Με αυτές τους ενημερώνει για την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει στον δημόσιο διάλογο για την αξιοποίηση του αγωγού EastMed προς όφελος της οικονομίας της Ηπείρου.
(22/1/2020)
Στους κ. Μητσοτάκη, κ. Γεραπετρίτη, κ. Χατζηδάκη και κ.Σκέρτσο η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου για φυσικό αέριο μέσω EastMed
ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ
Ανοίγει η συζήτηση για τη γέφυρα Νησί-Ντραμπάτοβα
Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» κ. Σπύρος Ριζόπουλος πρότεινε να αντικατασταθεί από το τεχνικό πρόγραμμα της Π.Ε. Ιωαννίνων, το έργο κατασκευής κόμβου στην περιοχή της Νεοκαισάρειας και τα προϋπολογιζόμενα κονδύλια να διατεθούν για την εκπόνηση προμελέτης ή μελέτης στατικότητας ή μελέτης κατασκευής, μόνιμης γέφυρας από τη Ντραμπάτοβα προς το Νησί της Λίμνης Παμβώτιδας
(29/1/2020)
Ορίζοντες Ηπείρου: Ανοίγει η συζήτηση για τη γέφυρα Νησί-Ντραμπάτοβα
Λίμνη Παμβώτιδα: Η μόνη σωστή λύση η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου από Ιανουάριο του 2019! - Η τοπική πολιτική διαπλοκή «έφερε» το νομοσχέδιο Χατζηδάκη
Οι Ορίζοντες Ηπείρου είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα από τις 16 Ιανουαρίου 2019 όταν κατέθεσαν σχετική πρόταση στη δημόσια διαβούλευση ότι η λύση που προωθείται για την Παμβώτιδα έχει σημαντικά προβλήματα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Ως πρωτεργάτες της πρότασής του Ιανουαρίου του 2019 που διέσωζε την λίμνη δεν συζητάμε τίποτε άλλο εκτός από την ένταξη των φορέων αποκλειστικά στην ευθύνη της Περιφέρειας. Μάλιστα επειδή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Περιφερειακή Αρχή πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας οργανισμός στον όποιον θα συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων. 
(5/5/2020)
Λίμνη Παμβώτιδα: Η μόνη σωστή λύση η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου από Ιανουάριο του 2019! - Η τοπική πολιτική διαπλοκή «έφερε» το νομοσχέδιο Χατζηδάκη
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπόθεση της Περιφέρειας η ασφάλεια των παιδιών μας - Πρόταση για τα σχολεία
Οι Ορίζοντες Ηπείρου καλούν την Περιφερειακή Αρχή να εντάξει το συγκεκριμένο θέμα στην ημερήσια διάταξης της πρώτης συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής. Πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια αφενός για τον έλεγχο όλων των σχολικών μονάδων και αφετέρου για την αποκατάστασή τους, όπου κριθεί αναγκαίο και να ενισχυθούν οι αντίστοιχοι δήμοι όπου ανήκουν.
(12/9/2019)
http://www.orizontesepirou.gr/index.php/blog/243-dhmhtrhs-papapa-upothes-ths-perifereia-h-asfaleia-twn-paidiwn.html.                                                                                    
Επισημάνσεις προς κ. Μητσοτάκη για εργοστάσιο ανακύκλωσης, Μονή Βελλάς και Aρχαίο Θέατρο Δωδώνης
Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο οι Ορίζοντες Ηπείρου θεωρούν χρέος τους να επισημάνουν ορισμένα ανοιχτά και χρονίζοντα ζητήματα που τα θεωρούν κομβικής σημασίας.
(16/9/2019)
Επισημάνσεις προς κ. Μητσοτάκη για εργοστάσιο ανακύκλωσης, Μονή Βελλάς και Aρχαίο Θέατρο Δωδώνης
Με αφορμή το Ζάππειο επαναφέρουμε την πρόταση μας για τα κληροδοτήματα
Οι Ορίζοντες Ηπείρου έχουν έγκαιρα, στο Σχέδιο «ε», προ πολλών μηνών αναδείξει το θέμα διαχείρισης των κληροδοτημάτων Ηπειρωτών και έχουμε επισημάνει ότι η Περιφέρεια πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα προκειμένου να διεκδικήσει ενεργό ρόλο για να λειτουργούν αυτά προς όφελος όλων των κατοίκων της Ηπείρου.
Πρέπει να ξεκαθαριστεί το γραφειοκρατικό και νομικό χάος σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας και διαχείρισης των εκατοντάδων κληροδοτημάτων ευεργετών της Ηπείρου. Αυτό ακριβώς το χάος το οποίο επικρατεί ήταν εκείνο που μας προβλημάτισε τότε, για να ανοίξουμε το ζήτημα της διεκδίκησης των κληροδοτημάτων. Το ίδιο χάος που οδήγησε στο να γίνεται η συζήτησή σήμερα για το Ζάππειο.
(15/10/19)
Ορίζοντες Ηπείρου: Με αφορμή το Ζάππειο επαναφέρουμε την πρόταση μας για τα κληροδοτήματα
Η παρέμβαση των Οριζόντων Ηπείρου για την Τουριστική Προβολή της Ηπείρου
Μια σειρά από ερωτήματα για το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2020 καθώς και για τον ορισμό της ΉΠΕΙΡΟΣ ΑΕ ως φορέα λειτουργίας της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», έθεσε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» κ. Σπύρος Ριζόπουλος
(23/12/2019)
Η παρέμβαση των Οριζόντων Ηπείρου για την Τουριστική Προβολή της Ηπείρου
Ηπειρώτικα προϊόντα
(08/04/2020)
"Εχεις Ηπειρώτικο;" ~ ΣΠΟΤ των ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ για προτίμηση τοπικών προϊόντων
Το σποτ των Οριζόντων Ηπείρου για τον τουρισμό μας - Ξεκινά η προβολή του σε όλη την Ελλάδα
Οι Ορίζοντες Ηπείρου πιστοί στη δέσμευσή τους για την προσφορά τους στους Ηπειρώτες προχωρήσαμε στη δημιουργία διαφημιστικού σποτ για τον τουρισμό στην Ήπειρο.
(11/5/2020)
Το σποτ των Οριζόντων Ηπείρου για τον τουρισμό μας - Ξεκινά η προβολή του σε όλη την Ελλάδα

Η μόνη λύση για τις λάμπες led είναι η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου - Έχει κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο
Η Περιφέρεια χωριστά και κάθε δήμος μόνος του να προχωρήσει στην αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων μέσα από μειοδοτικό διαγωνισμό για να πετύχει την καλύτερη δυνατή τιμή. Η αμοιβή του εργολάβου που θα αναλάβει τη δουλειά θα είναι η διαφορά στην αξία κατανάλωσης του ρεύματος που θα εξοικονομήσει ο δήμος, για όσο χρονικό διάστημα συμφωνηθεί, ώστε να καλυφθεί το κόστος της αντικατάστασης.
Για να γίνουμε ακόμη πιο σαφείς καλούνται όλες οι εταιρείες παροχής ρεύματος, τους προτείνεται μια συγκεκριμένη τιμή κιλοβατώρας, τους παραχωρείται το ρεύμα σαν συμβόλαιο για ένα χρονικό διάστημα και συμφωνείται μαζί τους το χρονικό διάστημα αντικατάστασης των λαμπτήρων χωρίς κανένα επιπλέον κόστος.
(13/5/2020)
Η μόνη λύση για τις λάμπες led είναι η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου - Έχει κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο