Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Λίμνη Παμβώτιδα: Η μόνη σωστή λύση η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου από Ιανουάριο του 2019!


 Η τοπική πολιτική διαπλοκή «έφερε» το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Οι Ορίζοντες Ηπείρου είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα από τις 16 Ιανουαρίου 2019 όταν κατέθεσαν σχετική πρόταση στη δημόσια διαβούλευση ότι η λύση που προωθείται για την Παμβώτιδα έχει σημαντικά προβλήματα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.  
Στην τότε ανακοίνωση μας (επισυνάπτεται) είχαμε ξεκαθαρίσει, στα πλαίσια της Περιφερειακότητας, ότι ο φορέας πρέπει να συμπεριληφθεί άμεσα στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας  και λίγο αργότερα την Άνοιξη του 2019 όταν εμφανίστηκε ο πρώην υφυπουργός Σωκράτης Φάμελος για να υπερασπιστεί το προεδρικό διάταγμα που ετοίμαζε η τότε κυβέρνηση κανείς δεν μίλησε, κανείς δεν όρθωσε το ανάστημά του. Ούτε ο Περιφερειάρχης ούτε ο Γιάννης Στέφος που ήταν παρών στη σύσκεψη, ούτε πολύ περισσότερο ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Φίλιππος Φίλιος.
Και δεν μίλησε κανείς γιατί τα προεκλογικά συμφέροντα και η τοπική πολιτική διαπλοκή, που κατέβαινε οργανωμένη και στις περιφερειακές και στις εθνικές εκλογές ήταν πιο ισχυρά από την προστασία της Παμβώτιδας.  
Όταν ξαφνικά το φθινόπωρο ο Περιφερειάρχης συνειδητοποίησε το «έγκλημα» που είχε διαπραχθεί προεκλογικά,  στη διαδικασία προστασίας συμφερόντων άρχισε να παρουσιάζει ως άγχος του το πως ο φορέας θα παραμείνει στην Περιφέρεια. Τότε όμως ήταν ήδη πολύ αργά διότι έγινε αντιληπτό ότι οι φορείς όχι απλά θα χανόντουσαν από τη σφαίρα εξουσίας της Περιφέρειας τελείως, αλλά βαίνανε προς πλήρη κατάργηση. Είναι συνεχείς οι πολιτικές ήττες στην Περιφέρεια Ηπείρου γιατί  αφετηρία πάντοτε ήταν η κουτοπονηριά.   
Σήμερα, στο παρά πέντε και ενώ το νομοσχέδιο ουσιαστικά ψηφίζεται στήνεται μια κακόγουστη παράσταση κατόπιν εορτής για να μπορεί να υπάρχει η δικαιολογία ότι εμείς αντιδράσαμε αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι.
Είναι προφανές κατά την άποψη των Οριζόντων Ηπείρου μια κίνηση για τηρηθούν τα προσχήματα και όχι για να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση για τη σωτηρία και διαχείριση ενός τμήματος της πόλης των Ιωαννίνων, όπως είναι η Παμβώτιδα, άρρηκτα δεμένου τόσο με τον περιβάλλον, όσο και με την οικονομία της περιοχής. 
Οι «αντιδράσεις» που προωθούνται δεν πρόκειται να διασώσουν τους υπεύθυνους καθώς είναι σαφές ότι είχαν όλο το χρονικό διάστημα, περισσότερους από 18 μήνες, εξαιρείται ο νέος δήμαρχος, για να οργανωθούν, να καταθέσουν απόψεις, να διεκδικήσουν και να πετύχουν.
 Ο κορυφαίος υπεύθυνος είναι ο Φίλιππος Φίλιος.
Η υστεροφημία του κλείνει με τα πιο μελανά σημάδια. 
Ας διδαχθούν κάποιοι που είναι στην τελική τους ευθεία πως θέλουν να τους θυμάται "ο κόσμος".
Ως πρωτεργάτες της πρότασής του Ιανουαρίου του 2019 που διέσωζε την λίμνη δεν συζητάμε τίποτε άλλο εκτός από την ένταξη των φορέων αποκλειστικά στην ευθύνη της Περιφέρειας. Μάλιστα επειδή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Περιφερειακή Αρχή πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας οργανισμός στον όποιον θα συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων. 
Μόνο που για μια ακόμη φορά ζητάμε έργα και όχι λόγια. Στις παρούσες δακρύβρεχτες παραστάσεις ο Ορίζοντες Ηπείρου δεν πρόκειται να λάβουν μέρος.  
Επισυνάπτουμε τις προηγούμενες ανακοινώσεις: