Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Σπύρος Ριζόπουλος: Περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχες να ακούσουν τον κ. Μητσοτάκη και να διαθέσουν το μισό μισθό τους στο ταμείο για τον covid19


Την εντελώς διαφορετική προσέγγιση στις ανάγκες που δημιουργεί για την Ήπειρο αλλά και τη χώρα ευρύτερα, η κρίση του κορωνοϊού, υπογράμμισε κατά την εισαγωγική συζήτηση στην δια τηλεδιασκέψεως συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος.
Αυτό που τόνισε ο κ. Ριζόπουλος απευθυνόμενος τόσο προς την Περιφερειακή Αρχή όσο και προς τις οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, ήταν πως καταρτίζοντας σήμερα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024 ή αναμορφώνοντας τον προϋπολογισμό του 2020, φαίνεται σα να μην αντιλαμβάνονται οι δύο μηχανισμοί διοίκησης της Περιφέρειας Ηπείρου, πολιτικός και υπηρεσιακός, πως το περιβάλλον στη χώρα και στην περιοχή μας, μετά την επέλαση του κορωνοϊού, θα είναι εντελώς διαφορετικό από τη σημερινή πραγματικότητα.
Στη βάση αυτή, οι «Ορίζοντες Ηπείρου» καταψήφισαν τόσο την «Αναμόρφωση πίνακα Οικονομικής Στοχοθεσίας προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2020» όσο και την «Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024 της Περιφέρειας Ηπείρου».
Σε σχέση με τις παρεμβάσεις που έκανε και τις χρηματοδοτήσεις που ως σήμερα παρείχε η Περιφέρεια Ηπείρου προς Νοσοκομεία και άλλους φορείς, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί ο κορωνοϊός, ο κ. Ριζόπουλος επέμεινε στην πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος εδώ και μερικές εβδομάδες για την σύσταση ειδικού ταμείου για τον κορωνοϊό, πρόταση με την οποία έχει συμφωνήσει όλη η αντιπολίτευση και που ωστόσο, εξακολούθησε και σήμερα να αρνείται ο Περιφερειάρχης. Η δυνατότητα παρέμβασης της Περιφέρειας στις δομές υγείας της περιοχής και στην αντιμετώπιση των κινδύνων του κορωνοϊού θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη, με την αξιοποίηση του εν λόγω ταμείου, τονίστηκε από τον κ. Ριζόπουλο, ενώ αντίθετα σήμερα, η Περιφέρεια παραμένει απλός θεατής.
Όσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Καχριμάνης για πρώτη φορά ομολόγησε σήμερα, ενδεχομένως άθελά του, πως γνώριζε εδώ και μήνες για το σχεδιασμό της κυβέρνησης για κλειστές δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, κάτι που αρνούνταν επί μήνες. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι «Ορίζοντες Ηπείρου» άνοιγαν το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο κ. Καχριμάνης έλεγε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας το συγκεκριμένο θέμα!
Τέλος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατά 50% απόδοση στον εθνικό λογαριασμό για τον covid19, των μηνιαίων αποδοχών του.
Τη σχετική εισήγηση έκανε ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος ζητώντας από τον Περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες να συνετιστούν με την προτροπή του Πρωθυπουργού, διαθέτοντας στο κράτος, ο καθένας από μία αντιμισθία για τους επόμενους δύο μήνες.