Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Η Περιφέρεια Ηπείρου ικανοποιεί άμεσα τα αιτήματα των δημόσιων νοσοκομείων


«Η μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού είναι σε εξέλιξη. Πρώτα αγωνιζόμαστε για το σήμερα και μετά θα κάνουμε σκέψεις για το αύριο», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοψίζοντας τη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση- μέσω τηλεδιάσκεψης - του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις που υλοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου για τη στήριξη των δομών Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας πως μέχρι σήμερα δεν έμεινε κανένα αίτημα νοσοκομείου που να μην έχει ικανοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η Περιφέρεια έχει διαθέσει το ποσό των 700.000 ευρώ.
Ειδική αναφορά έκανε στον εξοπλισμό που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια για την ανάλυση των ύποπτων δειγμάτων για κορωνοϊό,  ο οποίος  έδωσε τη δυνατότητα να δίνονται αυθημερόν απαντήσεις από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ενημέρωσε πως η Περιφέρεια Ηπείρου προμηθεύεται συνεχώς προστατευτικά υλικά- παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν στην αγορά- ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ ο εξοπλισμός των νοσοκομείων σε επιπλέον ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό.
Επίσης αναφέρθηκε στις εκτεταμένες απολυμάνσεις πραγματοποιήθηκαν από συνεργεία της Περιφέρειας σε δημόσια κτίρια,  στην τοποθέτηση λυόμενων ή σκηνών σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (ώστε να γίνεται εκεί η υποδοχή των υπό εξέταση πολιτών), ενώ αυξημένα μέτρα έχουν  ληφθεί στις πύλες εισόδου της χώρας, προσθέτοντας ότι με το ποσό των 4.000 ευρώ επιχορηγείται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την παραγωγή τρισδιάστατων μασκών.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το Σώμα και για την αιμοδοσία που έγινε με τη συνεργασία των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων, λέγοντας πως συγκεντρώθηκαν 300 περίπου φιάλες με τις οποίες καλύφθηκαν οι τρέχουσες ανάγκες σε αίμα και σε επόμενο στάδιο οι αιμοδοσίες θα επαναληφθούν.
Ως προς την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, τα μέτρα που λαμβάνονται,  τις διαδικασίες ιχνηλάτησης κλπ, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και εντολές του ΕΟΔΥ και των νοσοκομείων.
Τέλος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία και γενικά στις Υπηρεσίες που συμμετέχουν στις προσπάθειες  για την πρόληψη και αντιμετώπιση των υπόπτων κρουσμάτων της πανδημίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις περιφερειακών συμβούλων ο Περιφερειάρχης επιγραμματικά ανάφερε και τα εξής:
·   Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός, καθώς η Περιφέρεια διαθέτει άμεσα  στα νοσοκομεία ότι ζητούν.
·   Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάνουν απευθείας τις δωρεές τους, είτε στα νοσοκομεία, είτε στην κεντρική Κυβέρνηση
·   Οι Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών πρέπει να γίνουν κλειστές και να ισχύει και για τους φιλοξενούμενους ότι ισχύει για το σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού
·   Δεν έχουν γίνει καταγγελίες για παραβάσεις των προληπτικών μέτρων από σούπερ μάρκετ. Υπήρξαν σήμερα διαμαρτυρίες για ουρές στις τράπεζες οι οποίες και διαβιβάστηκαν στον αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.
·   Η ημερήσια ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας για την πορεία της πανδημίας στην Ήπειρο, γίνεται με λιτό τρόπο και μετά από ειδική άδεια από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.
·   Για τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, τόνισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει αναλάβει από καιρό πρωτοβουλίες στήριξής τους. Ειδικά για τα αρνιά, μετέφερε στο Σώμα την ενημέρωση που είχε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πως θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να προστατευθούν τα ελληνικά αρνιά.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr