Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος η 27η Ιανουαρίου

Η 27η Ιανουαρίου είναι η ημέρα που η Ελληνική Πολιτεία έχει καθιερώσει με Νόμο ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.
Την 27η Ιανουαρίου 2020 ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συνεργασία με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Μωυσή Ελισάφ, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνουν ειδική εκδήλωση μνήμης, στην οποία οι πολίτες των Ιωαννίνων θα ενώσουν τις φωνές τους με τις φωνές των κατοίκων άλλων πόλεων και χωρών του κόσμου εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού που οδήγησαν στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη του εικοστού αιώνα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών «Β. Πυρσινέλλας», στις 8:00 μ.μ., παρουσία μελών του διπλωματικού σώματος.
Χαιρετισμοί:
Αλέξανδρος Καχριμάνης. Περιφερειάρχης Ηπείρου
Yossi Amrani, Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα
Βίκτωρ Ελιέζερ, Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος
Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων
Βασικός ομιλητής είναι ο Ομότιμος Καθηγητής και τέως Υπουργός, κ. Τάσος Γιαννίτσης με «Η σημασία του να είσαι Δίκαιος των Εθνών. Η ηθική της ευθύνης και η ευθύνη της ηθικής».
Θα ακολουθήσει συναυλία της Πηγής Λυκούδη.
Η συνθέτρια θα παρουσιάσει την ενότητα των τραγουδιών της με το γενικό τίτλο «Ο πόνος όλου του Κόσμου».
Περιλαμβάνει μελοποιημένα με ευαισθησία για πρώτη φορά ποιήματα του Ρωμανιώτη ποιητή από τα Ιωάννινα Γιωσέφ Ελιγιά (1901-1931) γνωστού για την πολυδιάστατη προσφορά του στα ελληνικά γράμματα καθώς και στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό για την ποιότητά του κύκλο τραγουδιών.

Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνεται επίσης μελοποιημένη η ποιητική Γκουέρνικα του 20ου αιώνα, όπως χαρακτηρίζεται η «Φούγκα του Θανάτου», του γερμανόφωνου Ρουμάνου ποιητή Πάουλ Τσέλαν, (1920 – 1970), σε μετάφραση Ιωάννας Αβραμίδου, ενός από τους κορυφαίους μεταπολεμικούς ποιητές που επέζησε του Oλοκαυτώματος για να αυτοκτονήσει μερικά χρόνια αργότερα πέφτοντας στον Σηκουάνα ανήμπορος να ξεπεράσει τη φρίκη του Oλοκαυτώματος.
Η μουσική αυτή ενότητα είναι μία προσωπική αντίδραση της συνθέτριας και λειτουργεί ως καταγγελία ενάντια στη βία, το ρατσισμό και τη βαρβαρότητα. Μια αντίδραση ιδιαίτερα σημαντική σήμερα που αναβιώνουν στην κοινή μας πατρίδα, την Ευρώπη, φαντάσματα του παρελθόντος.
Ερμηνεύουν ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Γεωργία Αγγέλου και η Μαρίνα Βολουδάκη
Με τη συνθέτρια στο πιάνο συμπράττουν οι σολίστες μουσικοί:
Γάσπαρης Μαμμάς Κλαρινέτο
Δημήτρης Κοντονής Κιθάρες
Τάσος Γουσέτης Βιολί
Νίκος Χατζόπουλος Μπάσο
Άγγελος Κουσάκης Κρουστά
Γρηγόρης Βαλτινός:
«Είναι πολύ μεγάλη η συγκίνηση. Μου θυμίζει μια βραδιά στην Μακρόνησο, όπου παίξαμε την παράσταση «ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ» που ήταν βασισμένη στην ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Πατούσαμε στα χώματα που ήταν φυλακισμένος ο Μίκης, και παίζαμε το έργο που του ενέπνευσαν αυτά τα χώματα. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Η Πηγή Λυκούδη έγραψε ένα μεγάλο έργο.
Κάθε φορά που το ερμηνεύω, τρέχουν δάκρυα στα μάτια μου.
Η ευαισθησία της είναι μοναδική. Την ευχαριστώ που κάθε φορά γυμνάζει την ψυχή μου και το αίσθημα μου. Πιστεύω ότι η παρουσίαση του στα Γιάννενα θα μας δώσει την ίδια συγκίνηση με αυτή του Μίκη. Νιώθω ότι θα καταθέσουμε ακόμα ένα στεφάνι στην μνήμη των μαρτύρων της ανθρώπινης θηριωδίας»
 Πηγή Λυκούδη:
«Μεγάλη στιγμή αποτελεί για εμένα να παρουσιασθεί στον τόπο της αρχικής του έμπνευσης, την πόλη των Ιωαννίνων, το έργο μου «Ο πόνος όλου του κόσμου» σε ποίηση Γιωσέφ Ελιγιά και Πάουλ Τσέλαν. 
Τόπος καταγωγής του ενός από τους δύο κορυφαίους ποιητές με τους οποίους συνομιλώ στην ενότητα αυτή, του Γιωσέφ Ελιγιά.
Μία συνομιλία που με συγκλόνισε και με οδήγησε να μπω σε βαθιά μονοπάτια τονίζοντας, μέσω της τέχνης που υπηρετώ, αποτρόπαια γεγονότα της ιστορίας, τα οποία δεν πρέπει να συμβούν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».