Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Περιφέρεια Ηπείρου: Επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης η πολύ καλή πορεία του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»


H πολύ καλή πορεία της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», επιβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή 5η Επιτροπή Παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων, εκτιμήθηκε πως στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η συμβασιοπ0ίηση όσον το δυνατόν περισσότερων έργων προκειμένου να  διασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό το κλείσιμο του τρέχοντος  Επιχειρησιακού Προγράμματος  και για να υπάρχουν έργα – «γέφυρα» για το νέο 2023-2027.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάστηκε στον Άξονα της Επιχειρηματικότητας (Ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας με ανάπτυξη της καινοτομίας και των ΤΠΕ), με την Περιφέρεια Ηπείρου να παίρνει τα εύσημα για τον βαθμό υλοποίησής του, καθώς είναι η πρώτη στην Ελλάδα που τον έχει ενεργοποιήσει σε τέτοιο βαθμό (97%) και αυτό μόνο με τις δικές της Υπηρεσίες,
Από  όλα τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης (εκπροσώπους Υπουργείων και Ε.Ε.), εκφράστηκε η απόλυτη ικανοποίηση για τη συνεργασία που υπάρχει με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας και για τον σχεδιασμό που έχει γίνει.


Στην εισήγησή του, αλλά και στο κλείσιμο της συνεδρίασης,  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, εξαίροντας τη συνεργασία που υπάρχει με τους άλλους φορείς της Ηπείρου, ενώ αναφέρθηκε και στις νέες δράσεις και πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η Περιφέρεια, στην καινοτομία, στην έρευνα στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα κ.α. με κεντρική κατεύθυνση την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Ηπείρου, προτάσσοντας την ποιότητα και όχι την ποσότητα.
Από στελέχη Υπουργείων, έγινε γενική αναφορά και στον επικείμενο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2023-2027, στο οποίο θα δοθεί επιπλέον βαρύτητα σε δράσεις καινοτομίας. Ο Περιφερειάρχης, από την πλευρά του υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση για τα έργα υποδομών που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το νέο Πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr