Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Συμμετοχή του Γιαννιώτη υποψηφίου Ευρωβουλευτή Νίκου Βακολίδη στην εκδήλωση About Routes and Origins



Ο Νίκος Βακολίδης συμμετείχε στην εκδήλωση About Routes and Origins που οργάνωσε η αυθόρμητη ομάδα του DIEM25 Πάτρας σε ένα brainstorming πολλαπλών ολιγόλεπτων ομιλιών πάνω σε ένα φλέγον ζήτημα της εποχής μας, το μεταναστευτικό-προσφυγικό.
Τίτλος Διάλεξης του υποψήφιου Γιαννιώτη Ευρωβουλευτή
Διακίνηση μεταναστών : Μια κερδοφόρα παγκόσμια επιχείρηση
Ένα παγκόσμιο δίκτυο παράνομης διακίνησης μεταναστών και προσφύγων ευδοκιμεί και προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις του εμπορίου ανθρώπων. Αναλύοντας πώς λειτουργεί αυτό το εκτεταμένο ταξιδιωτικό γραφείο ψυχών κατανοούμε εύκολα πώς οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αντιμετωπίζουν αλλά αντίθετα οξύνουν το πρόβλημα. 

Οι άρχοντες των συνόρων, οι βαρώνοι της παράνομης διακίνησης και το κύκλωμά τους έχουν τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει η Ευρώπη -ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΛΛΗΛΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ - ΕΥΕΛΙΞΙΑ - ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ.
Η  Ευρώπη δεν υπάρχει σε αυτό το ζήτημα, πιάνει τους μικροδιακινητές και κλείνει τα σύνορα καταφέρνοντας μόνο να επιμηκύνει τη διαδρομή των προσφύγων και άρα τα κέρδη των εγκληματιών. Σε μια ένωση όπου τα κέρδη της ΕΚΤ και το επιστημονικό δυναμικό που φεύγει από τον Ευρωπα'ι'κό Νότο τα μοιράζονται οι πιο αναπτυγμένες χώρες και το προσφυγικό φορτίο κατανέμεται στις πιο φτωχές, στο ''περιθώριο της
Ευρώπης''- ναι, έτσι μας χαρακτηρίζουν συχνά - δεν υπάρχει ελπίδα. Ούτε για τους ντόπιους ούτε για τους μετανάστες.

Η μόνη λύση είναι αυτή η τακτική να αντιστραφεί, οι Ευρωπα'ι'κές Συνθήκες να αναθεωρηθούν. Η κατάσταση θα λυθεί με μια σειρά μέτρων που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του, όχι με την κατασκευή τειχών και την άνιση κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης.
Η ευθύνη βαρύνει όλους μας, ειδικά τους πολίτες. Να καταλάβουμε ότι ο στόχος του κατεστημένου είμαστε εμείς οι ίδιοι. Τα ''προβλήματα'', όπως το προσφυγικό, που εμφανίζουν τα συστημικά ΜΜΕ, διογκώνονται επικοινωνιακά για να μη καταλάβει ο Ευρωπαίος αυτό ακριβώς. Να κλείσουμε τα αυτιά μας στα ΜΜΕ που σπέρνουν τον πανικό και να απαιτήσουμε τεκμηριωμένη πληροφόρηση. Να μην αφήσουμε το ζήτημα αυτό να γίνει εργαλείο εξυπηρέτησης συμφερόντων στα χέρια των πολιτικών. Να επιλέξουμε πολιτικούς με όραμα, όχι αυτούς που υψώνουν τοίχους στα σύνορα και στα όνειρα αυτών που ζουν και αυτών που θέλουν να ζήσουν στην Ευρώπη.