Τρίτη 2 Απριλίου 2019

ΠΣΕ: Η Ήπειρος και η Ηπειρώτικη αποδημία πενθεί για τον θάνατο του Σταύρου Καψάλη


Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τον αδόκητο θάνατο του μεγάλου Ηπειρώτη κλαρινίστα, ενός από τους κορυφαίους της Ηπειρώτικης μουσικής σκηνής, του Σταύρου Καψάλη.
Το ηπειρώτικο κλαρίνο κλαίει, η ηπειρώτικη μουσική παράδοση θρηνεί, η Ήπειρος και η ηπειρώτικη αποδημία πενθεί.
Ο Σταύρος Καψάλης αντιπροσώπευε μια «σχολή» παιξίματος του ηπειρώτικου  και ζαγορίσιου κλαρίνου, ένα παίξιμο που το χαρακτήριζε το λιτό και δωρικό ύφος, σε αντίθεση με το γενικώς γρήγορο, περισσότερο «διακοσμημένο» και τεχνικό παίξιμο άλλων μεγάλων οργανοπαικτών.
Το κλαρίνο του βογγάει, τινάζεται, χαμογελάει το Ζαγόρι, η Ήπειρος και η Ελλάδα. Τις χαρές, τα βάσανα, τους έρωτες, τους καημούς των Ηπειρωτών, όπου γης, απέδωσε με μαεστρία.
Ο Σταύρος Καψάλης, συνεχιστής και συνάμα εμπνευστής και εκτελεστής, για πολλές δεκαετίες βάδισε με στοργή, αγάπη και συνέπεια τους δρόμους της ηπειρώτικης μουσικής λαϊκής παράδοσης. Η σημαντική αυτή προσφορά του, γνώρισε την καταξίωση στο εσωτερικό και το κλαρίνο του απέδωσε ηπειρώτικους ήχους στα πέρατα της γης, όπου υπήρχε ξενιτεμένος Ηπειρώτης και Έλληνας.
Το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας  Ελλάδος τον ευχαριστεί, για την ανιδιοτελή προσφορά στις μεγάλες εκδηλώσεις της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών. Συμπαρίσταται στο πένθος της οικογένειας του, τους οποίους συλλυπείται για τον χαμό του.
Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. θα παραστεί στην κηδεία του και αντί στεφάνου θα καταθέσει ποσό σε ευαγές ηπειρώτικο ίδρυμα, που θα υποδείξει η οικογένεια του.
Καλό Ταξίδι μπάρμα-Σταύρο, θα σε θυμόμαστε με τις καλύτερες αναμνήσεις και θα αναπολούμαι το παίξιμο σου.

Αθήνα 2 Απριλίου 2019
Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ