Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Αποφάσεις έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου



Πραγματοποιήθηκε στις 18/4/2019 έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.
Θέματα Ημερήσιας Διάταξης
1. Συγκρότηση Επιτροπών
2. Τρέχοντα ζητήματα
3. Γραφείο 3ης Σεπτεμβρίου
4. Οικονομικά.
Με ειδική πρόσκληση του Προεδρείου είχαν προσκληθεί να παρευρεθούν σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του καταστατικού οι διατελέσαντες πρόεδροι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Προσήλθε ο κ. Γεώργιος Οικονόμου.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρόεδρος μίλησε για τον εκλιπόντα Σταύρο Καψάλη, την προσφορά του και περισσότερο «την ανθρωπιά του, που ήταν μοναδική και γενικά ήταν ένας άνθρωπος παράδειγμα σε όλα του».
Ακολούθως ο Έφορος Τύπου μίλησε με θέμα: «Το αληθινό μνημόσυνο για τον Σταύρο Καψάλη». (Η ομιλία κατατέθηκε στα Πρακτικά και θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες).
Ο κ. Γιώργος Οικονόμου σε μια συγκινητική αναφορά του «τύχαινε να είναι προσωπικός μου φίλος ο εκλιπών», αναφέρθηκε στον απρόσμενο και αδόκητο θάνατο του Σταύρου Καψάλη, ο οποίος ήταν λαμπρός μουσικός και εξαίρετος οικογενειάρχης.
Ακολούθως το Συμβούλιο ασχολήθηκε με τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης.
Η ομιλία του Γιώργου Οικονόμου προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν άκρως κατατοπιστική και συμβουλευτική και τόνισε ότι πρέπει να ασχοληθεί το συμβούλιο περισσότερο με θέματα της ανάπτυξης, της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και του Πολιτισμού. Η συνισταμένη της δράσης: Η Πανηπειρωτική πρέπει να είναι μια διεκδικητική Συνομοσπονδία. Οπωσδήποτε υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε όλα τα θέματα αλλά στο ΔΣ πρέπει να γίνεται σύνθεση των διαφορετικών απόψεων.
Μετά από αυτά συζητήθηκε το πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης. Ορίστηκαν οι υπεύθυνοι των Επιτροπών.
Επιτροπή Οικονομικών. Υπεύθυνος Προκόπης Γκογιάννος
Επιτροπή Γυναικών και αλληλεγγύης. Υπεύθυνη Μαρίκα Γκόνη
Επιτροπή Πολιτισμού. Υπεύθυνος Αλέξανδρος Λαμπρίδης
Επιτροπή Αναπτυξιακή και Περιβάλλοντος. Υπεύθυνος Κώστας Γαβριήλ .
Επιτροπή Νεολαίας. Υπεύθυνος Αλέξανδρος Σπύρου.
Εξετάστηκαν τα οικονομικά της ΠΣΕ. Καθορίστηκαν οι προτεραιότητες των δαπανών και αποφασίστηκε να απευθυνθεί το ΔΣ στους Ηπειρώτες και τους φίλους της Ηπείρου για ενίσχυση. Οι πολλές χιλιάδες μπορούν να δώσουν μικρά ποσά που θα δώσουν οικονομική ανάσα στην ΠΣΕ.
Για τα τρέχοντα ζητήματα. Το Διοικητικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με την Πολιτιστική δράση της Πανηπειρωτικής και ειδικότερα η διοργάνωση εκδήλωσης στο Ηρώδειο. Αποφασίστηκε να μην διοργανώσει φέτος η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία εκδήλωση καθόσον ο χρόνος δεν είναι επαρκής για μια τέτοια προετοιμασία και με τις προδιαγραφές μιας υψηλής ποιοτικής παράστασης του ύψους και του κύρους της Πανηπειρωτικής. Αποφασίστηκε να ενταχθούν στον φάκελο που θα κατατεθεί άμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού οι εξής δράσεις για το 2019:
1. Ηπειρώτικες όχθες. Περιβαλλοντική, αναπτυξιακή και Πολιτιστική δράση των απόδημων Ηπειρωτών στην γενέτειρα
2. Πανηπειρωτικό Οπτικοακουστικό Ψηφιακό Αρχείο
3. Παραγωγή ντοκιμαντέρ η Ήπειρος της Αθήνας για τη συμβολή των Ηπειρωτών στη ζωή της πρωτεύουσας (Μνημεία, ευεργέτες, φούρνοι, σύλλογοι αποδημίας στην καθημερινότητα και την ιστορία της πόλης).
4. Εβδομάδα Κινηματογράφου. Η Ήπειρος στον Κινηματογράφο, οι Ηπειρώτες κινηματογραφούν.
Συζητήθηκε η διοργάνωση του πανηγυριού το οποίο θα είναι προς τιμή και στη μνήμη του Σταύρου Καψάλη και διατυπώθηκε έντονος προβληματισμός, αν πρέπει να πραγματοποιηθεί την ημέρα ή το βράδυ. Το ΔΣ επιθυμεί να διοργανώσει γνήσιο λαϊκό Ηπειρώτικο πανηγύρι που θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι Ηπειρώτες, οικογενειακά. Επιτροπή θα διερευνήσει τους χώρους και θα εισηγηθεί άμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Οι επιτροπές του ΔΣ που συγκροτήθηκαν, θα ετοιμάσουν σε όλους τους τομείς σχέδια προγραμματισμού, που συνθέσει το ΔΣ σε ενιαίο μακροχρόνιο υλοποιήσιμο πρόγραμμα
Για το Γραφείο της 3ης Σεπτεμβρίου αποκλείστηκε κάθε σκέψη πώλησης και ανέλαβε ο Α΄ Αντιπρόεδρος να μεριμνήσει και να ενοικιαστεί με ένα εύλογο τίμημα.
Μετά από αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με διάφορα αιτήματα.
Αίτημα του «Εργαστήρι Πολυφωνίας της Π.Σ.Ε.» να συμμετέχει στον εορτασμό της «Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού» που διοργανώνεται κάθε 14 Μάη, με πρωτοβουλία του Πολυφωνικού Καραβανιού και την συμμετοχή όλων των πολυφωνικών ομίλων σε Θησείο – Φιλοπάππου (Λόφο των Μουσών). Το Διοικητικό Συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε να θέσει υπό την αιγίδα της ΠΣΕ την 20η Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 στο θέατρο Πέτρας (Πετρούπολη) με τη συμμετοχή και του Εργαστηριού Πολυφωνίας της Π.Σ.Ε.
Επί του αιτήματος ιδιώτη να συμμετέχει η Χορωδία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας στην παρουσίαση του βιβλίου της, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε πως δεν είναι δυνατόν να ικανοποιήσει αίτημα ιδιώτη, καθόσον σύμφωνα με το Καταστατικό στην Πανηπειρωτική εκπροσωπούνται Σωματεία, Αδελφότητες κλπ. Παράλληλα αποφάσισε πως για παρουσίαση βιβλίων πρέπει να υποβάλλεται αίτημα από Σωματείο και να κατατίθεται ένας αριθμός αντιτύπων (δύο) για να τα μελετήσουν οι εισηγητές και ακολούθως να λάβει απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο.
Επίσης επί αιτήματος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών να συμμετέχει η Πανηπειρωτική στις γιορτές «Καραϊσκάκεια», «Σέλτσου» η Πανηπειρωτική αποφάσισε να είναι έντονη και ενεργή η συμμετοχή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το ΔΣ της ΠΣΕ θα προσπαθήσει να είναι ενεργά παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις των μελών της ΠΣΕ και των άλλων φορέων της Ηπείρου και των Ηπειρωτών.
Οι αποφάσεις όλες που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν ΟΜΟΦΩΝΕΣ.

Το Γραφείο Τύπου
της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας