Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Σε δίκη σέρνονται στελέχη και φίλοι του ΚΚΕ για το μνημείο προς τιμήν των κομμουνιστών φαντάρων του Πειθαρχικού Ουλαμού Καλπακίου!


Την Παρασκευή 1 Μάρτη δίνεται συνέχεια στη δίωξη που είχε ξεκινήσει πριν από περίπου δυο χρόνια.

Ένα ακόμα κρούσμα δίωξης σε βάρος εργαζομένων και μάλιστα στελεχών και φίλων του ΚΚΕ έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα, που με ευθύνες της κυβέρνησης διογκώνεται, αυτή τη φορά στο Καλπάκι, στα Γιάννενα. 
Συγκεκριμένα, σε δίκη σέρνονται την Παρασκευή 1 Μάρτη, εργαζόμενοι, στελέχη και φίλοι του ΚΚΕ, οι οποίοι πριν από περίπου δυο χρόνια είχαν συλληφθεί στο χώρο όπου τοποθετήθηκε το μνημείο της ΚΝΕ προς τιμήν των φαντάρων και ναυτών μελών της ΟΚΝΕ στον «Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου».
Οι εργαζόμενοι που είχαν συλληφθεί στις 2 Ιούλη 2017 και είχαν κρατηθεί για 9 ώρες, ύστερα από κλήση του δημάρχου Πωγωνίου, πραγματοποιούσαν εργασίες για την τοποθέτηση της τιμητικής πλακέτας της ΚΝΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για το περιστατικό, ο δήμαρχος είχε πάει αυτοπροσώπως στο χώρο όπου πραγματοποιούνταν οι εργασίες, με σκοπό να ματαιωθούν και είχε καλέσει την Αστυνομία, παρόλο που είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση του χώρου για την τοποθέτηση της τιμητικής πλακέτας. 
Η διαδικασία για τη δίκη, που προγραμματίζεται σε λίγες μέρες, κινήθηκε αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα.

Θυμίζουμε ότι τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 8 Ιούλη 2017, στο πλαίσιο του 26ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ και από τότε έχουν προγραμματιστεί πολλές επισκέψεις, στο πλαίσιο ιστορικών περιπάτων και εκδηλώσεων τιμής και το μνημείο έχει αγκαλιαστεί από το λαό και τη νεολαία της περιοχής.
Αναδεικνύονται και από αυτό το περιστατικό σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς δίνεται συνέχεια σε μια δίωξη εναντίον στελεχών και φίλων του ΚΚΕ που συμμετείχαν σε εργασίες για την ανέγερση μνημείου προς τιμήν των κομμουνιστών φαντάρων και ναυτών που βασανίστηκαν, αλλά έμειναν αλύγιστοι την περίοδο 1924-1934 στον «Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου».
Ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου με ευθύνη της κυβέρνησης επιδεικνύονται ιδιαίτερα αντανακλαστικά για την άσκηση διώξεων σε βάρος π.χ. αγροτών που συμμετέχουν στα μπλόκα, απεργών στην Ανακύκλωση στα Γιάννενα, εργαζομένων απεργών και συνδικαλιστών στα «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ» στα Γιάννενα κ.ά.