Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Πρωτιά για τα Εκπαιδευτήρια ΓΕΝΕΣΙΣ στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό EUROSCOLA


Δύο μαθητές Λυκείου θα ταξιδέψουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-Επιλαχούσα μία ακόμη μαθήτρια
Πρωτιά για το ΓΕΛ των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ στον ευρωπαϊκό γραπτό διαγωνισμό EUROSCOLA με τον μαθητή της Γ’ τάξης Λυκείου Άγγελο Μπόζιο να συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία και να κατακτά την πρώτη θέση ανάμεσα στους 24 επιτυχόντες μαθητές από τα Λύκεια όλης της Ηπείρου. Στον ίδιο διαγωνισμό διακρίθηκε και ο μαθητής της Γ’ τάξης του Λυκείου μας Αλέξανδρος-Άγγελος Μήτσης που κατετάγη ανάμεσα στους 10 πρώτους επιτυχόντες, ενώ επιλαχούσα είναι η μαθήτρια της Γ’ τάξης του Λυκείου μας Δήμητρα Μπάκα.
Οι επιτυχόντες μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ θα ταξιδέψουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και θα έχουν την εμπειρία να εκπροσωπήσουν την Ήπειρο ως ευρωβουλευτές. Ειδικότερα, στην Ημερίδα που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 θα συναντηθούν με νέους από άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα γνωρίσουν τα θεσμικά όργανα και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες για τον τρόπο της Ευρωπαϊκής οικοδόμησης.
Η επιλογή των μαθητών έγινε ύστερα από γραπτό διαγωνισμό με θέμα: 
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται με άμεση καθολική ψηφοφορία από τους ευρωπαίους πολίτες. 
Με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, το ΕΚ συν-αποφασίζει με τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ένωσης σε μεγάλο ποσοστό της νομοθεσίας και επίσης αναλαμβάνει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Έχει αυξημένες εξουσίες όσον αφορά στον προϋπολογισμό της Ένωσης, ασκεί δημοκρατικό έλεγχο των αποφάσεων και είναι απαραίτητη η συναίνεση του στις διεθνείς συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Μάιο του 2019 οι ευρωπαίοι πολίτες από τις 27 χώρες της ΕΕ θα ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές για την ανάδειξη των 705 Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
Πώς πιστεύετε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ενισχύσουν τη δημοκρατική φυσιογνωμία της Ένωσης; Θεωρείτε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να εκφράσει με πιο αποφασιστικό τρόπο την εντολή των πολιτών της Ένωσης οι οποίοι με την ψήφο τους θα προσδιορίσουν τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης;»
Η αξιολόγηση των εργασιών έγινε από επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Αγγελικής Φωτεινού και επιλέχθηκαν οι καλύτερες εργασίες. 
Επίσης, στην επιλογή των επιτυχόντων μαθητών έπαιξε ρόλο το επίπεδο γνώσης στις ξένες γλώσσες αλλά και η γενική επίδοση στα μαθήματα του Σχολείου.
Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ συγχαίρουν θερμά τους μαθητές για τις επιτυχίες τους, που αποτελούν αφετηρία για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις. 
Συγχαρητήρια στους μαθητές μας, καλό ταξίδι και πάντα επιτυχίες!