Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ ζήτησε στο Ανόι την επιτάχυνση της υπογραφής συμφωνιών για ναυτιλία και φορολογία

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΒΙΕΤΝΑΜ


Την έναρξη των Εργασιών της πρώτης και πολύ σημαντικής επιχειρηματικής αποστολής στο Βιετνάμ, κήρυξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ανόι, στα Γραφεία του εκεί Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Παράλληλα, ο κ. Κουίκ είχε διμερείς συναντήσεις με τον Βιετναμέζο Υφυπουργό Εξωτερικών κ Bui Thanh Son και τον Υφυπουργό Σχεδιασμού και Επενδύσεων κ. Vu Dai Thang.
Αναχωρώντας από το Ανόι επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο ΥΦΥΠΕΞ έκανε την εξής δήλωση:
«Οι συνέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών για την προώθηση της Ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό συνεχίζονται. Σήμερα, για πρώτη φορά, Ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο Βιετνάμ, σε Ανόι και Χο Τσι Μινχ, για να διεισδύσουν στην αγορά μιας χώρας η οποία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Σημειώνω, ότι το Ανόι σε ρυθμούς οικονομικής, οικιστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, είναι η δεύτερη πόλη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Δεκαεπτά Ελληνικές εταιρείες, συντονισμένες από ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και ΣΕΒΕ, θα πραγματοποιήσουν το επόμενο 48ωρο B2B συναντήσεις και όπως όλα δείχνουν, θα έχουν πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας.
Είναι η πολλοστή ελληνική επιχειρηματική εξόρμηση που πραγματοποιείται σε αναπτυσσόμενες χώρες, και της Υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας, και σε χώρες που ανήκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση.
Ειδικά εδώ στο Βιετνάμ, οι Ελληνικές εταιρείες διεισδύουν σε ένα «πελατολόγιο» 100 εκατομμυρίων κατοίκων, σε τομείς όπως κατασκευές, τυποποίηση προϊόντων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τουρισμός, φαρμακευτική, καλλυντικά, υψηλή τεχνολογία, μεταφορές κλπ».
Στις συναντήσεις του με τους δύο Υφυπουργούς, παρουσία του Έλληνα πρέσβη στο Ανόι κ. Ιωάννη Ραπτάκη, ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών από πλευράς Βιετνάμ για την υπογραφή Συμφωνιών, τόσο στον τομέα της ναυτιλίας, όσο και στον τομέα αποφυγής της διπλής φορολογίας.
Ανανέωσε επίσης την πρόσκληση της Ελλάδας για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Πρωθυπουργού της κυβέρνησης του Βιετνάμ.
Στις δύο διμερείς επαφές, ο Υφυπουργός συζήτησε και τρέχοντα διμερή και διεθνή θέματα και συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών με σύγκληση συναντήσεων σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο στην Αθήνα και το Ανόι.