Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Συνάντηση του Γιάννη Στέφου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη, παρουσία του προέδρου του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων-Ένωση Αγροτών κ. Χρήστου Μπαλτογιάννη


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη, παρουσία του προέδρου του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων-Ένωση Αγροτών κ. Χρήστου Μπαλτογιάννη. Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.
Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, κυριάρχησε το ζήτημα που προέκυψε με τον επανακαθορισμό των μειονεκτικών περιοχών του νομού Ιωαννίνων. Ο Υπουργός, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, είπε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει συνολική πρόταση μέχρι το τέλος του έτους, όπως οφείλει, για να μην χαθούν οι επιδοτήσεις, ενώ ανέφερε ότι οι αυτές για την τριετία 2018-2020 είναι εξασφαλισμένες, ενώ έχουν αυξηθεί και τα επιδοτούμενα στρέμματα σε όλη τη χώρα.
Στη συνέχεια της συζήτησης αναδείχτηκε το σημαντικό πρόβλημα της μείωσης των τιμών του γάλακτος, ενώ ο κ. Μπαλτογιάννης ζήτησε τη στήριξη του υπουργείου για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας και Μεταποίησης Γάλακτος από την Ένωση. Για το μεν πρώτο θέμα, ο Υπουργός ανακοίνωσε την επιδότηση των κτηνοτρόφων στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων στήριξης για τους γαλακτοπαραγωγούς, ενώ για το δεύτερο υποστήριξε ότι θα διερευνηθούν οι δυνατότητες υποστήριξης του εν λόγω εγχειρήματος στο πλαίσιο της στήριξης από την κυβέρνηση των συνεταιρισμών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων.


Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της Ένωσης ανέδειξε την ανάγκη για μείωση του ΦΠΑ στους νεοσσούς που αγοράζουν τα πτηνοτροφεία, καθώς οι εισαγόμενοι νεοσσοί δεν έχουν ΦΠΑ και, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Επίσης, κ. Μπαλτογιάννης εξέθεσε μια σειρά από αιτήματα για την ανάγκη ρυθμίσεων και επιδοτήσεων από πλευράς υπουργείου. Μεταξύ άλλων αναδείχτηκε το θέμα των δανείων των πτηνοτρόφων εξαιτίας της γρίπης των πουλερικών, για το οποίο ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις. Ένα δεύτερο θέμα που συζητήθηκε είναι το αίτημα των αγροτών για ευνοϊκές ρυθμίσεις στον ΕΝΦΙΑ των αγρο-κτηνοτροφικών (και πτηνοτροφικών) εκμεταλλεύσεων. Ο κ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα αποτυπωθούν στην κατάθεση του προϋπολογισμού και καλύπτουν το αίτημα των αγροτών. Ένα τρίτο θέμα που αναφέρθηκε από τον πρόεδρο, είναι η έλλειψη επιδοτήσεων σε πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης των νέων αγροτών. Επίσης, συζητήθηκε η πρόσθετη ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων του νομού, καθότι λόγω των εδαφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν όλη τη ζωοτροφή.
Τέλος, ο βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό να εξεταστεί η δυνατότητα διαμόρφωσης του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου της παλιάς Γεωργικής Σχολής στον Κατσικά, που ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά η Περιφέρεια Ηπείρου έχει τη χρήση, σε χώρο, όπου οι παραγωγοί θα μπορούν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους. Ο υπουργός αντιμετώπισε πολύ θετικά την πρόταση, δεσμευόμενος ότι θα διερευνηθούν οι δυνατότητες μιας τέτοιας παρέμβασης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.