Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα από το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στο Μόναχο


Από το οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης στα χωριά του Νομού Ιωαννίνων, το δεκαήμερο του Αυγούστου, πριν και μετά της Παναγίας, στο Μόναχο από 25 εώς 29 Αυγούστου, βρέθηκε ο κ. Στέφανος Φούσας για να συμμετάσχει στο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο.
Σε μια επιστημονική εκδήλωση με 30000 συνέδρους από όλο τον κόσμο και κυρίως την Ευρώπη, αναδείχτηκαν ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα, για τα οποία ο συμμετέχων στο Προεδρείο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας, θεωρεί υποχρέωση να ενημερώσει σε γλώσσα κατανοητή και απλή τους συμπατριώτες του.
Τα κύρια μηνύματα του συνεδρίου έχουν ως εξής:
Στους ηλικιωμένους υπερτασικούς η πίεση να είναι στο 12-13.
Οι έγκυες, μεγαλύτερης ηλικίας, πρέπει να παρακολουθούνται συχνά από το γιατρό για τους καρδιαγγειακούς κινδύνους.
Η φλεγμονή συσχετίζεται με την αθηροσκλήρωση.
Αβέβαιη κρίνεται η χρήση της ασπιρίνης στην πρωτογενή πρόληψη.
Σε ασθενείς με μακρά νοσηλεία σε Νοσοκομεία απαιτείται εν συνεχεία αντιπηκτική αγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα και με ιατρική οδηγία.
Σε υψηλού κινδύνου παχύσαρκους ασθενείς η φαρμακευτική αγωγή για αδυνάτισμα δεν αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Τέλος, πέρα από των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Καρδιολογίας, στο πεδίο του Συνεδριακού-Ιατρικού Τουρισμού υπάρχει η αναγκαιότητα στην Ελλάδα για την κατασκευή ενός σύγχρονου μεγάλου συνεδριακού χώρου των 30000 συνέδρων που να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα ευρωπαϊκά συνέδρια. Ο συνεδριακός τουρισμός μπορεί πολλά να προσφέρει, όπως άλλωστε έδειξε η ραγδαία αύξηση των ιατρικών συνεδριών στα Ιωάννινα, κυρίως μετά την πρωτοβουλία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας και του τότε προέδρου της κ. Στέφανου Φούσα, να γίνουν τα μεγάλα της πανελλήνια συνέδρια στην πόλη με μεγάλα οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις των Ιωαννίνων.