Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Συζήτηση και αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου για διάφορα τρέχοντα θέματα


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στη χθεσινή του συνεδρίαση συζήτησε εκτός Ημερήσιας Διάταξης και έλαβε αποφάσεις για διάφορα  ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και την τοπική κοινωνία.
Πρόκειται για τις τιμές στο γάλα, τις ρυθμίσεις για τα ακτινίδια, το αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος, το ΚΕΝ Άρτας, έγινε ενημέρωση για τις διαδικασίες εξεύρεσης νέου διοικητηρίου για την Π.Ε. Άρτας, τη στέγαση φοιτητών κλπ.
Αναλυτικά:
Το Διοικητήριο Π.Ε. Άρτας
Η Περιφερειακή Αρχή, έχει αναλάβει εδώ και πολύ καιρό πρωτοβουλίες για την κατασκευή σύγχρονων διοικητηρίων σε Πρέβεζα και Άρτα, ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης. Στην μεν Πρέβεζα, πρόσθεσε εξασφαλίστηκε το πρώην στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα,  στη δε Άρτα αναζητείται κατάλληλο οικόπεδο, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, μετά το οριστικό «ναυάγιο» της προσπάθειας που είχε γίνει, αλλά δεν ευοδώθηκε εξαιτίας των απαιτήσεων του Υπ. Εθν. Άμυνας για παραχώρηση τμήματος του πρώην στρατοπέδου «Παπακώστα».
Σημειώνεται ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα εξετάστηκαν αρκετές περιπτώσεις διαθέσιμων εκτάσεων και οικημάτων, ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα εντός του αστικού ιστού της πόλης της Άρτας, με δημόσια πρόσκληση.
Απαντώντας σε ερώτηση Περιφερειακού Συμβούλου, τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, μεταξύ άλλων, υπενθύμισαν ότι σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και εκ μέρους συμβούλων της Μειοψηφίας είχε προταθεί να εξεταστούν όλα τα διαθέσιμα οικόπεδα του Δημοσίου. Εξήγησαν ότι εκ του νόμου είναι υποχρεωμένη πλέον η Περιφέρεια να εξετάσει πρώτα διαθέσιμα οικόπεδα που ανήκουν σε Δημόσιους φορείς και στη συνέχεια αν δεν βρεθούν κατάλληλα, να προσφύγει σε αναζήτηση οικοπέδων ή κατάλληλων κτιρίων που ανήκουν σε ιδιώτες ή σε ιδιωτικούς φορείς. 


Με τα σημερινά δεδομένα κατάλληλο οικόπεδο, έκτασης 5 στρεμμάτων εντός σχεδίου πόλης διαθέτει ο Δήμος Αρταίων, οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη και θα υπάρχει ενημέρωση της Οικονομικής Επιτροπής.
Τιμές γάλακτος
Εκτενής ήταν η συζήτηση για τις τιμές γάλακτος, με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να αναφέρεται εκτενώς στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε πανελλαδικό επίπεδο- ως επιφορτισμένου για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΝΠΕ- για την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π. από εισαγόμενο γάλα.
Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει οξυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια κατά τα οποία διαπιστώνεται περίσσευμα γάλακτος στη Γαλλία, το οποίο εισάγεται στην Ελλάδα σε εξευτελιστικές τιμές. Πρόσθεσε ότι τέτοιο γάλα από τους ελέγχους που έγιναν, δεν βρέθηκε να χρησιμοποιείται από γαλακτοβιομηχανίες στην Ήπειρο, ενώ αναφέρθηκε και στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με τη νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την εντατικοποίηση των ελέγχων.
Τέλος τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί το περυσινό τιμολόγιο από όλες τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις της Ηπείρου, εξαίροντας τη στάση της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», η οποία τον ενημέρωσε πως τουλάχιστον για φέτος θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές της.
Το ΚΕΝ Άρτας
Το Περιφερειακό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή του για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Άρτας.
 Όπως ανέφερε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης  Βαρέλης, «στη εκδοθείσα διαταγή αναφέρεται ότι πρόθεση του Γενικού Επιτελείου Στρατού  είναι να προχωρήσουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του στις διαδικασίες διάλυσης και αναδιοργάνωσης των μονάδων με βάση τις αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου μέχρι της τελικής απόφασης από τον Υπουργό Άμυνας». Ο κ. Βαρέλης, πρόσθεσε, πως το ΚΕΝ, είναι το μοναδικό στρατόπεδο στο οποίο δεν προβλέπεται η ανάπτυξη ισοδύναμης μορφής Στρατιωτικής υπηρεσίας όπως είχε υποσχεθεί προφορικά το ΓΕΣ,  για να προσθέσει πως το Υπουργείο και η Κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσουν για το αν θα παραμείνει στρατιωτική μονάδα στην Άρτα και ποια η τύχη στρατοπέδου και εγκαταστάσεων στην περίπτωση που δεν θα λειτουργήσει εκ νέου  κάποια στρατιωτική υπηρεσία.  «Το στρατόπεδο πρέπει να παραμείνει και να διατηρηθεί η λειτουργία στρατιωτικής μονάδας στην Άρτα. Καλούμε την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την πρόθεσή της για την τύχη του», υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης. Με την απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο, επικαιροποιώντας προηγούμενη όμοια απόφασή του,  ζητά να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα λειτουργίας του ως Κέντρο Εκπαίδευσης, ή ως άλλη μονάδα που θα μπορεί να λειτουργήσει ως Σημείο Υποδοχής Νεοσυλλέκτων. Στην περίπτωση που ο σχεδιασμός του Υπ. Άμυνας είναι οριστικός και έχει καθολική εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα, τότε η Κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο αξιοποίησής του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Ακτινίδια, αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος, στέγαση φοιτητών
Το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε την επιστολή που είχε στείλει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της Διαβούλευσης Υπουργικής Απόφασης για τυποποίηση των ακτινιδίων, ζητώντας – μεταξύ άλλων-  όπως οι όποιες αλλαγές αποφασισθούν, να ισχύσουν από την επόμενη περίοδο συγκομιδής και είναι να σύμφωνες με τους κανονισμούς της Ε.Ε.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε συνέχεια επιστολής του Περιφερειάρχη, υποβάλλει αίτημα παράτασης, μέχρι τέλους του χρόνου, των διαδικασιών για την ένταξη/συνέχιση αγροτικών εκμεταλλεύσεων στο αγροτικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.
Τέλος ο Περιφερειάρχης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι την περυσινή περίοδο η Περιφέρεια Ηπείρου είχε συνδράμει οικονομικά για τη  στέγαση φοιτητών σε ξενοδοχεία, ενώ για φέτος δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από τις Πρυτανικές Αρχές.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr