Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος Κεφαλοβρύσου Πωγωνίου


Χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου τελέστηκε σήμερα Τρίτη 10 Ιουλίου, η επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος Κεφαλοβρύσου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου και την Ένωση Πωγωνησίων Ηπείρου.
Το Κεφαλόβρυσο πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατεύματα που το μεσημέρι της 10ης Ιουλίου επιτέθηκαν στο χωριό, το έκαψαν ολοσχερώς και σκότωσαν 22 ανθρώπους αλλάζοντας για πάντα τη σελίδα της τοπικής ιστορίας.
Ήρωες χαρακτήρισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης τους άτυχους Κεφαλοβρυσίτες και υποσχέθηκε ότι η θυσία τους δε θα ξεχαστεί ποτέ. «Υποσχόμαστε σε αυτά τα αθώα θύματα, που για εμάς είναι ήρωες, ότι δε θα σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μας και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μία δικαιότερη κοινωνία. Η 10η Ιουλίου είναι μία μελανή σελίδα στην ιστορία της περιοχής. Ένας κρίκος στην μεγάλη αλυσίδα των ολοκαυτωμάτων αφού πολλοί δήμοι στη χώρα μας πλήρωσαν με αίμα τη γερμανική θηριωδία. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο αποτροπιασμός δε μπορεί να μετριαστεί, ο πόνος δε μπορεί να μειωθεί και η αδικία δε μπορεί να ξεχαστεί. Άλλωστε αυτή η βαρβαρότητα δεν πρέπει να ξεχαστεί γιατί υπάρχει ηθικό χρέος να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη» τόνισε.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Βασίλειος Γοργόλης έκανε λόγο για πράξεις φρικαλέου παραλογισμού σημειώνοντας ότι το Κεφαλόβρυσο πλήρωσε βαρύ τίμημα στη γερμανική αγριότητα ενώ στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις κ. Δημήτρης Χατζαρόπουλος που τόνισε ότι ο αγώνας για τη δικαίωση δεν πρέπει να σταματήσει.
Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε η Φιλόλογος, Διδάκτ. Πανεπιστημίου κ. Νόννη Βλάχου Λευκοθέα σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Τέτοια ανείπωτα εγκλήματα δεν πρέπει να ξεχαστούν. Ένα ολόκληρο χωριό ντύθηκε στα μαύρα όμως η υπερηφάνεια πρέπει να υπερτερεί του χαμού των αγαπημένων μας προσώπων».