Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

«Ξεπαγώνουν» 31.318 εκκρεμή εφάπαξ μέχρι τέλος του χρόνου


Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν εξοφληθεί στους δικαιούχους οι εναπομείνασες 31.318 εφάπαξ παροχές, ώστε από τις αρχές του 2019 η εξόφληση των νέων εφάπαξ παροχών να πραγματοποιείται  το αργότερο εντός τριμήνου από την έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης.
Από τις αρχές του χρόνου πληρώθηκαν 18.500 εφάπαξ που εκκρεμούσαν από το 2016  (μείωση 35%) και ο ρυθμός έκδοσης και χορήγησής  τους στους δικαιούχους συνταξιούχους κυμαίνεται πλέον από 3.000-5.000 εφάπαξ τον μήνα.
Ο λόγος της ταχείας διεκπεραίωσης των εκκρεμών εφάπαξ, σε σχέση με το παρελθόν, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι το ταμείο πρόνοιας έχει επιχορηγηθεί με 203 εκατομμύρια (και αναμένει και άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ) από τις εκταμιεύσεις χρημάτων του τρίτου μνημονίου.
Με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, το Δημόσιο υποχρεούται έως το τέλος του χρόνου να «καθαρίσει» με τις υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές του σε ιδιώτες (χορήγηση εκκρεμών συντάξεων, εφάπαξ, προμηθευτές κλπ).