Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Συνάντηση του υφυπουργού εξωτερικών Τέρενς Κουίκ με τον Δήμαρχο του Tarpon Springs Κρις Αλαχούζο


ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ είχε συνάντηση στο Γραφείο του με τον Δήμαρχο του Tarpon Springs κ. Κρις Αλαχούζο. Η συζήτησή τους αφορούσε κυρίως εκπαίδευση και Ελληνική γλώσσα. Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του ΥΦΥΠΕΞ, πρέσβης κα Μαρία Θεοδώρου.
Όπως δήλωσε ο κ. Κουίκ:
«Είχα τη χαρά να υποδεχθώ εδώ στο Γραφείο μου έναν καλό φίλο, ένα εκλεκτό μέλος της Ελληνικής Ομογένειας στις ΗΠΑ, τον κ. Κρις Αλαχούζο, Δήμαρχο του πανέμορφου Tarpon Springs, που οι περισσότεροι το αποκαλούν η Κάλυμνος της Φλόριδας.
Είναι η τρίτη φορά που συναντώ τον κ. Αλαχούζο και σήμερα άκουσα με πολύ προσοχή τη βούλησή του να βοηθήσει, όχι μόνο στη διατήρηση, αλλά και στην εξάπλωση της Ελληνικής γλώσσας στην περιοχή του, με τη βοήθεια των charters schools.


Μία εκπαιδευτική υποδομή, η οποία βοηθά ταυτόχρονα και στη εξάπλωση του φιλελληνισμού, με δεδομένο ότι τα περισσότερα παιδιά των συγκεκριμένων σχολείων έχουν άλλες εθνικές καταγωγές.
Συζητήσαμε και το θέμα της στελέχωσης αυτών των σχολείων (ή άλλων που ενδεχομένως δημιουργηθούν), με Έλληνες δασκάλους ή δασκάλους που κάποια στιγμή θα πρέπει να προκύψουν από την εκεί Ελληνική Ομογένεια. Αυτό το τελευταίο θέλει ένα σχετικό χρόνο, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Βεβαίως, το ΥΠΕΞ δεν είναι το επισπεύδον Υπουργείο για αυτά τα ζητήματα, αλλά είναι υποχρέωσή μας να μεταφέρουμε στους αρμόδιους Υπουργούς τα εκάστοτε ζητήματα που μας θέτει η Διασπορά. Και μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο Υπουργείο Παιδείας. Μέχρι σήμερα συνεργάζομαι εξαιρετικά με τον Υπουργό κ. Κώστα Γαβρόγλου όπως και με την αρμόδια για θέματα Ελληνικής Παιδείας στους Απόδημους, Υφυπουργό κα Μερόπη Τζούφη».