Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Χαιρετισμός της Μερόπης Τζούφη σε εκδήλωση για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «ΟΚΠΑΠΑ» Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους, πραγματοποίησε εκδήλωση στον Πολιτιστικό Χώρο «Δημ. Χατζής» στα Παλιά Σφαγεία.
Η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη απηύθυνε χαιρετισμό επισημαίνοντας πως 1 στις 3 γυναίκες αντιμετωπίζει κάποια στιγμή στη ζωή της βία από το σύντροφό της, ενώ 1 στις 5 θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
Επίσης, το 40-50% των γυναικών έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, διακινούνται παράνομα με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Στη συνέχεια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πλαίσιο αντιμετώπισης και εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, τις πολιτικές και χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις δομές που βοηθούν τις κακοποιημένες γυναίκες (τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα κατά της ενδοοικογενειακής βίας, ξενώνες φιλοξενίας).
Κλείνοντας, τόνισε τη συνεισφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (αρμόδιος φορέας για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς) και της Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία διενεργεί το Πρόγραμμα με τίτλο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016-2020».


Αξίζει να σημειωθεί πως εχθές τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας έναντι των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), όπου σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποτελεί μια δέσμη κανόνων υπεράσπισης και διαφύλαξης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η διαβούλευση βρίσκεται στο διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=8956  και θα ολοκληρωθεί την 1η Δεκεμβρίου και ώρα 14.00.