Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Παρακάλαμος: Εκδηλώσεις τιμής για τον Παύλο Μελά

Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα τελέστηκε το πρωί επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, στον τόπο καταγωγής του, τον Παρακαλάμο του Δήμου Πωγωνίου.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, στο άγαλμα του Παύλου Μελά, από τις στρατιωτικές και πολιτειακές αρχές καθώς και  μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολικών μονάδων της περιοχής.
Στον χαιρετισμό του ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Στέφος επεσήμανε ότι οφείλουμε όλοι να κρατούμε ζωντανά τα ιστορικά γεγονότα ενώ ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σημείωσε ότι τέτοιες φωτεινές προσωπικότητες  μας δείχνουν το δρόμο για το μέλλον.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης αναφέρθηκε στο υψηλό εθνικό φρόνημα της οικογένειας Μελά και στη σπουδαία προσωπικότητα του ήρωα.
«Η δράση και η συνεισφορά του Παύλου Μελά είναι γνωστές σε όλους μας. Η ελληνική ιστορία γράφει το όνομά του με μεγάλα γράμματα και αξίζει τιμή και δόξα σε αυτόν τον άνθρωπο που θυσιάστηκε για τα ιδανικά της πατρίδας του. Όλοι εμείς έχουμε διπλό λόγο να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες αλλά και ως Πωγωνήσιοι γιατί ο Παρακάλαμος αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του Παύλου Μελά. Κι οφείλουμε όλοι μας την ύψιστη τιμή σε αυτόν τον μεγάλο ήρωα» τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο Δρ. Ηρακλής Λέκκας, Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σικάγου, μίλησε για τις προσπάθειες των απόδημων να διατηρήσουν ζωντανή την ιστορία ενώ ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ΑΝ.ΕΛ. Ιωαννίνων κ. Ευάγγελος Κουτσής τόνισε ότι θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να αισθανόμαστε ασφαλείς.
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Διευθύντρια του Δημοτικού Παρακαλάμου κ. Αγλαϊα Ντόκα και ακολούθησαν ποιήματα από τους μαθητές του σχολείου.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε αγώνας δρόμου από τους μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου Παρακαλάμου. 
Οι μαθητές που τερμάτισαν στις πρώτες τρεις θέσεις είναι οι εξής:
Δημοτικό σχολείο:
1.  Ιωάννα Κακαράντζα
2. Δέσποινα Σκόρδου
3.  Βασίλης Μπραχόπουλος
Γυμνάσιο:
1.  Θοδωρής Ντίμο
2.  Γιώργος Χριστώφ
3.  Νίκος Πέτσιος
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απόσπασμα από τη θεατρική παράσταση «Παύλος Μελάς ο Μακεδονομάχος».
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Πωγωνίου κ. Χρήστος Γκόγκος, ο αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Φωτίου, ο εντεταλμένος Δ.Σ. κ. Αναστάσιος Γιούνης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο εντεταλμένος Π.Σ. κ. Γιάννης Καραμπίνας, ο εκπρόσωπος της 8ης Ταξιαρχίας Αντισυνταγματάρχης κ. Χαράλαμπος Δελλής, ο εκπρόσωπος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Δ/νσης Ηπείρου Αστυνομικός Δ/ντής κ. Χρήστος Πετσινός, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου κ. Κων/νος Σκούπρας, εκπρόσωποι των ΑΝ.ΕΛ. Ιωαννίνων, σύλλογοι, φορείς και πλήθος κόσμου.