Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Ο Βασίλης Τσίρκας συνυπέγραψε ερώτηση σχετικά με τις άδειες και τα επιδόματα ανεργίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά  με τις άδειες και τα επιδόματα ανεργίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ο χρόνος χορήγησης αναρρωτικών αδειών των μόνιμων εκπαιδευτικών είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο χρόνο των αναπληρωτών. 
Ταυτόχρονα διαφορετική είναι και η διαδικασία γνωμάτευσης της άδειας στις δύο κατηγορίες εργαζομένων εκπαιδευτικών καθώς οι αναπληρωτές δικαιούνται βραχυχρόνιας άδειας μόνο ύστερα από γνωμάτευση γιατρού του ΕΟΠΠΥ, γεγονός που δυσχεραίνει το δικαίωμα χρήσης της συγκεκριμένης άδειας.
Στο ευαίσθητο ζήτημα της περίπτωσης των αδειών μητρότητας, οι άδειες των αναπληρωτριών ανέρχονται σε πολύ λιγότερες ημέρες, ενώ δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τις περιπτώσεις απώλειας εμβρύου έως την 24η εβδομάδα της κύησης, ή για τις περιπτώσεις πρόωρου ή πρώιμου τοκετού μετά την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και πριν την έναρξη της άδειας κύησης.
Σχετικά με το επίδομα ανεργίας επισημαίνεται ότι η φύση εργασίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ο μέχρι τώρα τρόπος πρόσληψής τους, τους καθιστά μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη κατηγορία, καθώς η πρόσληψή τους μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να πραγματοποιηθεί προς τη λήξη της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα να μη συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας.

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε από τους αρμόδιους Υπουργούς να ενιαιοποιηθεί το καθεστώς χορήγησης αναρρωτικών αδειών και αδειών μητρότητας σε μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, αλλά και να μειωθεί για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ο προαπαιτούμενος χρόνος εργασίας που καθιστά δυνατή τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας.