Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννης Καραγιάννης: Αναφορά στη Βουλή για τη διασυνοριακή λαθροθηρία του αγριόγιδου στο Γράμμο

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, κατέθεσε αναφορά στη Βουλή, επιστολή της οργάνωσης "Αγριόγιδο στα Βουνά-Balkan Chamois Society" με έδρα το Πάπιγκο Ζαγορίου, με την οποία ενημερώνει για τη διασυνοριακή λαθροθηρία του προστατευόμενου αγριόγιδου, που ενδημεί στα βουνά της ελληνοαλβανικής μεθορίου.
Συγκεκριμένα, η οργάνωση ενημερώνει πως σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ένας υποπληθυσμός αγριόγιδου στην περιοχή του Γράμμου, κοντά στο χωριό Πληκάτι του Δήμου Κόνιτσας, βρίσκεται λίγο πριν την εξαφάνισή του. Αιτία, οι ασυνείδητοι λαθροθήρες, που μέσα σε λίγα μόλις χρόνια με την συνεχή και εντατική παρουσία τους και λαθροθηρία στην περιοχή, έχουν εξοντώσει τον πληθυσμό του αγριόγιδου, προκαλώντας ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, με διασυνοριακά χαρακτηριστικά.

Η επιστολή απευθύνεται στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Αλβανίας και στους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος των δύο χωρών, και αιτείται την ανάληψη πρωτοβουλιών από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό το κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα.