.

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

«Έχε με, μισήσε με… λείψε με, γύρεψέ με» (Η ιστορία των δημοτικών εκλογών στα Γιάννενα 1975-2014).

H Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, παρουσίασε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του πρώην Δημάρχου Ιωαννιτών γιατρού Φίλιππα Φίλιου, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στην Αθήνα 

«Έχε με, μίσησέ με.. λείψε, γυρέψε με»
Πρόκειται για μια καταγραφή, με τη μορφή συζήτησης- συνέντευξης, των 40 και πλέον χρόνων παρουσίας του πρώην δημάρχου
 Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των Ιωαννίνων.
Ο Φίλιππας Φίλιος γεννήθηκε στα Γιάννενα, φοίτησε στη Ζωσιμαία σχολή και στην ιατρική του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πλούσιο βιογραφικό τόσο στην επαγγελματική όσο και στην κοινωνική και πολιτική του δράση. Υπήρξε Διευθυντής οφθαλμολογικών κλινικών, ονομαστός ιδιώτης οφθαλμίατρος, ιδρυτικό μέλος της πανελλήνιας οφθαλμολογικής εταιρείας, ιδρυτικό μέλος της Ε.Ι.Ν.Α.Π και Γενικός γραμματέας της, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Ηπείρου, μέλος των Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και γενικός γραμματέας του, Πρόεδρος επιτροπής Ειρήνης Ιωαννίνων, πρόεδρος αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής και τέλος δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος επί σειρά ετών 1987-1994 και 2010-2014.
Πρόκειται για μια καταγραφή, με τη μορφή συζήτησης – συνέντευξης των σαράντα και πλέον χρόνων παρουσίας του Δημάρχου Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιου στην τοπική Αυτοδιοίκηση της πόλης των Ιωαννίνων.
Στο βιβλίο συγκεντρώνονται μνήμες, ανέκδοτα, κρίσιμες στιγμές, εκλογικές μάχες από το 1975 και μετά, δηλαδή από τη μεταπολίτευση και δώθε.
Με τη δική του οπτική και το προσωπικό του στυλ παραθέτει το πολιτικό προσκήνιο αλλά και το ιδιαίτερο ενδιαφέροντος πολιτικό παρασκήνιο.
Ο συγγραφέας κάνει μια αξιόλογη προσέγγιση σε γενικές γραμμές για πρόσωπα που συνεργάστηκε, διαφώνησε και κοντραρίστηκε μαζί τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα και μια πρόκληση-πρόσκληση καταγραφής, για άλλους πρωταγωνιστές των πολιτικών εξελίξεων στα Γιάννενα και στην Ήπειρο από τη δική του οπτική γωνία.
Εγώ έχω να πω ότι ο Φίλιππας Φίλιος κοίταξε πίσω του...
Πήρα το βιβλίο του Φίλιου στα χέρια μου, διάβασα τον τίτλο: Έχε με, μισήσε με… Λείψε με, γυρέψε με!


«Εύστοχος», μουρμούρισα, κι ένιωσα τη διάθεση αρχικά να του ρίξω μια ματιά.
Ήταν 11 το βράδυ όταν άρχισα να το φυλλομετρώ σταματώντας τυχαία και διαβάζοντας 2-3 φράσεις. Κανένα τέταρτο αργότερα είχα αποφασίσει να το πάρω από την αρχή, όμως διάβασμα διαγώνιο.
Τελικά κατέληξα να το διαβάζω λέξη – λέξη και να το τελειώνω μονομιάς γύρω στις 3-4 το πρωί.
Ο Φίλιππας-όπως το λένε οι περισσότεροι Γιαννιώτες – κοίταξε για λίγο πίσω του...
Κι έγραψε ένα βιβλίο που περιγράφει τα αυτοδιοικητικά πράγματα στα Γιάννενα από τη μεταπολίτευση και μετά.
Η καταγραφή της πρόσφατης ιστορίας είναι μια δύσκολη υπόθεση.
Η γραφή του βιβλίου, απλή, στρωτή, εύκολη, άμεση.
Οι συνεπαγωγές του λόγου σαφείς, δεν αιωρούνται, πατάνε στα νοήματα του κειμένου.
Η χρονολογική συνέχεια βοηθάει πολύ, οι ερωτοαπαντήσεις έχουν ρυθμό και γρήγορη ροή.
Ο Φίλιος, όπως λένε όλοι, είναι πολιτικό ον.
Ξέρει να επικοινωνεί, τις σκέψεις του.
Πέρα από το αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με τις απόψεις του, έχει ενδιαφέρον σαν προσωπικότητα, έχει στυλ, ιδιαίτερο χιούμορ, ο λόγος του έχει ανατροπές.
Στα προφορικά τα κατάφερνε πάντα.
Τώρα θέλει να τον αξιολογήσουμε και γραπτά.

Αξίζει τον κόπο να το κάνετε.