Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Δήμος Πωγωνίου: Επιστολή διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του τμήματος συνοριακής φύλαξης Καστάνιανης

Την αντίδρασή του στο κλείσιμο του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης εκφράζει με επιστολή του στον Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Τόσκα, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου, με την 245/15-11-16 απόφαση της έκτακτης συνεδρίασής του, επανέρχεται στις αλλαγές που επιφέρει το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναθεώρηση της ΕΛ.ΑΣ. και οι οποίες μόνο αρνητικές συνέπειες έχουν για την ευαίσθητη παραμεθόρια περιοχή μας.
Από την πρώτη παρουσίαση του Προεδρικού Διατάγματος έως και σήμερα, το ακριτικό Πωγώνι καλείται να αντιμετωπίσει τους «δαίμονες» μιας αναδιάρθρωσης που σχεδιάστηκε, όπως συνεχώς αποδεικνύεται, χωρίς καμία γνώση των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής.
Το νέο «χτύπημα» για τους δημότες μας, στην πλειοψηφία τους άτομα ηλικιωμένα και μοναχικά, δίνεται με την κατάργηση του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης. Το γεγονός αυτό θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας νέας περιόδου ανασφάλειας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που επιμένουν να «φυλούν Θερμοπύλες».
Στο Δήμο Πωγωνίου λειτουργούσαν πέντε τμήματα Συνοριακής Φύλαξης (Δελβινακίου, Αγίας Μαρίνας, Κεφαλοβρύσου, Καστάνιανης και Πωγωνιανής), τα οποία συμπτύχτηκαν σε τρία (3) Καστάνιανης, Δελβινακίου και Κεφαλοβρύσου.  Ωστόσο το Υπουργείο επανήλθε κάνοντας λόγο για μία ακόμη κατάργηση, αυτή του τμήματος Κεφαλοβρύσου, η οποία αποσύρθηκε μετά από τις έντονες αντιδράσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και της τοπικής κοινωνίας.
Τις τελευταίες ημέρες όμως γινόμαστε δέκτες μίας ακόμη απόφασης που αφορά την κατάργηση του Τμήματος Καστάνιανης.  Πρόκειται για ένα νευραλγικό τμήμα, ακριβώς πάνω στην μεθόριο γραμμή. Το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης επιβλέπει μια δύσκολη γεωγραφική περιοχή που δε μπορεί να υποστηριχθεί από κανένα άλλο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης.
Κανένα τμήμα Συνοριακής Φύλαξης δεν πρέπει να καταργηθεί σε αυτή την πολύπαθη γωνιά της χώρας που μέχρι σήμερα αποτελεί την εύκολη επιλογή για όποια αρνητική αλλαγή σχεδιάζει η πολιτική εξουσία. Ο Δήμος Πωγωνίου δε μπορεί και δεν δέχεται να μπει στη λογική επιλογής Τμημάτων που θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά. Αντιθέτως, απαιτούμε από την πολιτεία την ενίσχυσή τους, στην κατεύθυνση εμπέδωσης της ασφάλειας, ζητώντας την τήρηση των δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας.
Ζητούμε την αναθεώρηση της απόφασης και την εφαρμογή ενός σχεδιασμού που θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και θα επιστρέψει επιτέλους την ηρεμία στην περιοχή του Πωγωνίου. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα μας βρει απέναντι καθώς γνώμονάς μας είναι η προστασία των δημοτών.                                               

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου


Κωνσταντίνος Καψάλης»