Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ερώτηση του Κώστα Τασούλα για το κλείσιμο του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Καστανιανής

Με αισθήματα απογοήτευσης αλλά και αγανάκτησης πληροφορήθηκαν οι κάτοικοι πολλών ακριτικών χωριών του Πωγωνίου την κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης.
Το θέμα της ασφάλειας της περιοχής αυτής είναι σύνθετο, έχει αναδειχθεί πολλές φορές από τους εκπροσώπους του Πωγωνίου τοπικά και στην Αθήνα και αυτό που περίμεναν οι κάτοικοι είναι η υλοποίηση κυβερνητικών υποσχέσεων για ενίσχυση της φύλαξης, όπως λ.χ. είχε δεσμευθεί ότι θα γίνει με εκ νέου άνοιγμα στρατιωτικών φυλακίων ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Π. Καμμένος.
Αντί όμως για ενίσχυση της φύλαξης έχουμε τώρα την κατάργηση ενός Τμήματος Φύλαξης που κάλυπτε μία μεγάλη έκταση στα σύνορα με την Αλβανία και συγκεκριμένα τα χωριά Λάβδανη, Αγία Μαρίνα, Καστάνιανη, Χαραυγή και Κτίσματα.
Τονίζεται ότι το κτίριο που στεγάζει το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης έχει παραχωρηθεί άνευ μισθώματος στην Πολιτεία και η απομάκρυνσή του υπονομεύει τα αισθήματα εμπιστοσύνης και ασφάλειας των κατοίκων που τους ενέπνεε η επιτόπου παρουσία της Συνοριοφυλακής, σε μια περίοδο που η εισαγόμενη από την Αλβανία εγκληματικότητα είναι εντονότατη.
Κατόπιν των ανωτέρω:
Ερωτάται ο Υπουργός Εσωτερικών
Για τις ενέργειες τις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει προκειμένου όχι μόνο να αποτραπεί η κατάργηση του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης, αλλά και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας στην περιοχή Πωγωνίου.

Ο ερωτών Βουλευτής

Τασούλας Κώστας