Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Μέχρι την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου οι διορθώσεις στο Ε9

Μέχρι την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου μπορούν να διορθώσουν πιθανά λάθη που έχουν κάνει στη δήλωση ακινήτων Ε9 οι φορολογούμενοι, καταβάλλοντας το 50% του προστίμου για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόστιμο είναι 100 ευρώ και με την έκπτωση μειώνεται στα 50 ευρώ.
 Το πρόστιμο υπολογίζεται ανά έτος που διορθώνεται και ανά ακίνητο. Έτσι, στην περίπτωση που τα στοιχεία για ένα συγκεκριμένο ακίνητο διορθώνονται για πολλά χρόνια, τότε καταβάλλεται μόνο πρόστιμο για ένα έτος, δηλαδή 50 ευρώ. 
Εφόσον όμως γίνουν διορθώσεις για διαφορετικά ακίνητα σε διαφορετικά έτη, τότε το πρόστιμο επιβάλλεται για κάθε χρόνο που υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση.


Το πρόστιμο υπολογίζεται ανά έτος που διορθώνεται και ανά ακίνητο.
Η υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων Ε9 γίνεται μέσω Taxisnet. Με την υποβολή τους γίνεται επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό.
Στην περίπτωση που ο οφειλόμενος φόρος δεν αλλάζει, αυξάνεται ή μειώνεται έως και 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος δεν είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει στην εφορία τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τις αλλαγές (π.χ. συμβόλαια, κατόψεις κ.λπ.).

Στην περίπτωση, όμως, που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση του οφειλόμενου φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε δεν ολοκληρώνεται η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και ο φορολογούμενος καλείται με ηλεκτρονικό μήνυμα να επισκεφθεί την εφορία με τα δικαιολογητικά ανά χείρας.