Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Κεράσοβο Πωγωνίου: «Γιορτή Τσίπουρου 2016», το τριήμερο 28-30 Οκτωβρίου 2016

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου διοργανώνει και φέτος την από χρόνια καθιερωμένη «Γιορτή του Τσίπουρου» το τριήμερο 28-30 Οκτωβρίου 2016. 
Στην προσπάθειά του αυτή έχει τη βοήθεια της εκκλησιαστικής μας επιτροπής, του παραδοσιακού μας καφενείου και των λιγοστών μόνιμων κατοίκων του χωριού μας.
Η αναβίωση της απόσταξης του τσίπουρου από την Αδελφότητα Κερασοβιτών, είναι ένα έθιμο που κρατάει χρόνια και το οποίο έχει καταξιωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα.
Η τελετουργία της παρασκευής του τσίπουρου, του παραδοσιακού ηπειρώτικου αλκοολούχου ποτού που συνδέεται άρρηκτα με την ζωή των γεωργών και των ποιμένων της Ηπείρου, είναι ανεπανάληπτη και μοναδική.
Η σημασία του υπήρξε σημαντική και στην κοινωνική ζωή, καθώς αποτέλεσε το αναγκαίο συμπλήρωμα κάθε κοινωνικής εκδήλωσης. 
Στις μέρες μας, το τσίπουρο παρά τον σκληρό ανταγωνισμό των ποτών από το εξωτερικό, παραμένει σταθερή αξία, εξαιτίας του φυσικού τρόπου παρασκευής του, που το απαλλάσσει από τις ανθυγιεινές προσμίξεις.
Χάρη στην προσήλωσή των Ηπειρωτών στην παράδοση του τόπου τους, αποτελεί σήμερα, απαραίτητο συνοδευτικό των ορεκτικών στο τραπέζι.
Η μυσταγωγία της παρασκευής του τσίπουρου βοηθάει στην διάδοση της παράδοσης αφού δίνει σε όλους την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ή να θυμηθούν τις συνήθειες των γονέων και των παππούδων τους.
Με τον τρόπο αυτό μυούνται στην παράδοση και νέοι άνθρωποι χωρίς κατά ανάγκη να έχουν Ηπειρώτικη καταγωγή.
Επιπλέον, επειδή το τσίπουρο και τα αλκοολούχα ποτά γενικότερα δεν πίνονται σκέτα, θα παρατεθεί γεύμα το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου 2016. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να ταξιδέψουν με ιδιωτικά μέσα, η Αδελφότητα προτίθεται να οργανώσει τη μετάβαση των Κερασοβιτών στο χωριό με τουριστικό λεωφορείο, εφόσον φυσικά υπάρξει ικανός αριθμός συμμετοχών.
Προκειμένου να οργανωθεί η μετάβαση, παρακαλείστε να επικοινωνείτε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης στα τηλέφωνα 6977991717 (Δημήτριος Λιόσης), 6936796933 (Χαράλαμπος Τζαβέλλας) και 6938953645 (Ιωάννης Βελονάκης).