Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Μερόπη Τζούφη: Ομιλία στη Βουλή για το κάπνισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που εισηγείται ρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα παραγωγής και διακίνησης καπνικών προϊόντων. 
Η βουλευτής τόνισε πως με το εν λόγω νομοσχέδιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, επιχειρείται ο ορθός έλεγχος διακίνησης των καπνικών και του εξοπλισμού παραγωγής, προβλέπεται η επανεξέταση των αδειών των καπνοβιομηχανιών, όπως επίσης καθιερώνεται ένα απλό, αξιόπιστο και πλήρες σύστημα αδειοδότησης.
Στη συνέχεια της ομιλίας, η βουλευτής παρέθεσε μια σειρά στοιχείων που αφορούν στο ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα, στοιχείων που προκύπτουν από πολυετείς και σε βάθος επιστημονικές έρευνες, θέλοντας να υπογραμμίσει τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος σε ενήλικες και παιδιά. Αναφέρθηκε επίσης στη διοργάνωσης μια σοβαρής αντικαπνιστικής καμπάνιας με στόχο την πρόληψη και την απεξάρτηση.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο έχει κατακτήσει σημαντικό μέρος της αγοράς και διαφημίζεται ως η υγιεινή εναλλακτική του «συμβατικού τσιγάρου». Ωστόσο μια σειρά από νέες μελέτες επισημαίνουν κινδύνους τόσο με τη βραχυπρόθεσμη όσο και με τη μακροπρόθεσμη χρήση των συσκευών «ατμίσματος».

Κλείνοντας η βουλευτής ανέφερε πως: «το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας κινείται στον άξονα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και όχι στον άξονα τακτοποίησης της μίας ή της άλλης δέσμης επιχειρηματικών συμφερόντων», ενώ πρόσθεσε πως: «αποφασίσαμε να αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο των διατάξεων καθώς το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και χρήζει σοβαρής μελέτης ώστε να υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις για την επικινδυνότητα ή μη του ηλεκτρονικού τσιγάρου».