Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Τέσσερα προγράμματα για 45.000 ανέργους από τον ΟΑΕΔ

Τέσσερα προγράμματα για ανέργους έχει καταρτίσει και αναμένεται να υλοποιήσει μέχρι τα τέλη του χρόνου ο ΟΑΕΔ, με στόχο να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να ενισχύει επιχειρηματικά σχέδια ανθρώπων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.
Συγκεκριμένα:
1. Τέλος Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός θα προκηρύξει πρόγραμμα για 10.000 ανέργους ηλικίας 30-49 ετών, προσφέροντας επιχορηγήσεις σε
επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε προσλήψεις.
2. Μέσα στον Οκτωβρίου θα επαναπροκυρηχθεί ένα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που παρ’ ότι έχει ανοίξει από τον Μάρτιο του 2016, έχει πολύ μικρή συμμετοχή. Πρόκειται για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ατόμων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών, στο οποίο τουλάχιστον οι 12.000 θέσεις παραμένουν κενές. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει 3 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης συμμετοχής (αντί για 6 στο αρχικό πρόγραμμα) να μην έχουν μειώσει το προσωπικό τους μέσα από καταγγελία σύμβασης, ενώ μετά τους 12 μήνες (όχι 24) της επιδότησης θα έχουν υποχρέωση διατήρησης του ωφελούμενου, για μόνο 3 μήνες.
3. Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει και πρόγραμμα για 10.000 άνεργους, που θα έχουν το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να «ανταλλάξουν» το επίδομα ανεργία τους με επιδότηση της εργασίας τους για 12 μήνες. Στο πρόγραμμα θα λογίζεται το επίδομα ανεργίας ως τμήμα του μισθού και ο εργοδότης θα αναλαμβάνει να συμπληρώνει το υπόλοιπο ποσό και να παρέχει ασφάλιση στους εργαζομένους.

4. Τον Νοέμβριο ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, ο ΟΑΕΔ αναμένεται να προκηρύξει ένα ακόμα πρόγραμμα για την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων, που θα αφορά 10.000 ωφελούμενους ηλικίας 18 – 29 ετών, στους οποίους θα δοθεί χρηματοδότηση για την έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων. Στους ανέργους που θα ενδιαφερθούν θα παρέχεται υποστήριξη και συμβουλευτική για την κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου τόσο από τους ειδικούς επιστήμονες του ΟΑΕΔ, όσο και από τους φορείς των κοινωνικών εταίρων.