Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Αναγκαιότητα η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας αλλά…

Αποτελεί αναγκαιότητα η ρύθμιση στην λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης στη χώρα μας και η επιβολή κανόνων και προϋποθέσεων.
Η πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης αποτελεί μια δεύτερη προσπάθεια της πολιτικής εξουσίας  να βάλλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. 
Η πρώτη προσπάθεια έγινε επί διακυβέρνησης Καραμανλή, με το νόμο περί «βασικού μετόχου», που οδηγήθηκε στα «βράχια», αφού όπως φάνηκε οι  «βαρόνοι» των Μ.Μ.Ε., είχαν μεγαλύτερη ισχύ απ’ ότι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Χώρας!
Πολύ φοβάμαι, ότι η τωρινή προσπάθεια θα έχει άδοξο τέλος και μακάρι να διαψευστώ. Όμως η τακτική της κυβέρνησης θεωρώ ότι  έδωσε τα επιχειρήματα στους «αντιπάλους» της. Το ορθό θα ήταν να ανασυγκροτηθεί και να ενισχυθεί η λειτουργία του Εθνικού ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και αυτό ακολούθως να «τρέξει» την διαδικασία προκήρυξης των τηλεοπτικών συχνοτήτων και της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα αμφισβήτησης της εγκυρότητας της διαδικασίας.
Σε ότι αφορά την θέση των Κομμάτων της αντιπολίτευσης, πέραν των δικαιολογημένων και βάσιμων ενστάσεων επί της ακολουθούμενης διαδικασίας,  θεωρώ ότι θα  έπρεπε να προβάλλουν περισσότερο την  άποψή  τους για την αναγκαιότητα να μπουν κανόνες στη λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης, παρά τις αντιρρήσεις τους για τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση, ώστε να μην ταυτιστούν με τους ιδιοκτήτες των σημερινών καναλιών,  τους οποίους μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης τους θεωρεί διαπλεκόμενους που ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις, ανάλογα με τα συμφέροντά τους.
Και ιδιαίτερα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης  ας θυμηθούν τι αντιμετώπιση είχε  το Κόμμα τους όλα τα προηγούμενα χρόνια απ’ τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια της Αθήνας.

ΠΑΝΟΣ ΜΑΝΟΥΡΗΣ*

Τεχνικός τηλεόρασης- Τηλεπικοινωνιών