Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών: Με επιτυχία, το καλοκαιρινό ηπειρώτικο αντάμωμα των Ηπειρωτών και φίλων της Ηπείρου των Αχαρνών

Οι Ηπειρώτες και οι φίλοι της Ηπείρου των Αχαρνών,  γλέντησαν με την ψυχή τους, το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, στο  13ο Ηπειρώτικο αντάμωμα, της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών.
Είναι αυταπόδεκτο γεγονός και καθημερινά αποδεικνύεται περίτρανα ότι, ''φάρμακο'' στην κρίση, την οικονομική και των αξιών που πλήττει σήμερα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, είναι και η επιστροφή στις ρίζες μας. Η επιστροφή στην παράδοση, στις αρχές και τις αξίες μας, που γαλούχησαν για πολλά χρόνια γενιές και γενιές Ελλήνων.
Και η επιστροφή στις ρίζες μας, ταυτίζετε μα την επαναπροσέγγιση των πολιτιστικών Συλλόγων μας και όσον αφορά τους Ηπειρώτες η επιστροφή στις Ηπειρώτικες αποδημικές οργανώσεις, που σήμερα ανανεώνονται με πολλούς, πάρα πολλούς νέους ηπειρώτικης καταγωγής.
Και οι διοικούντες τις αποδημικές οργανώσεις, έχοντας διαπιστώσει το γεγονός αυτό, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι προσεγγίσιμη η ηπειρώτικη παράδοση, αντιπαλεύοντας την ισοπεδωτική πολιτισμική παγκοσμιοποίηση.

Και το επιτυγχάνουν με πολλές πολιτιστικές μορφές προσέγγισης, μεταξύ των οποίων είναι τα ηπειρώτικα πανηγύρια, πανηγύρια που έχουν ως αρχή και κανόνα την πεπατημένη που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, που σε ένα στενό γεωγραφικό και επικοινωνιακό περιβάλλον δημιούργησαν και καταξίωσαν τις αρχές της ηπειρωτικής ευποιϊας και κουλτούρας.
Ένα τέτοιο παραδοσιακό πανηγύρι επιστροφής στις ρίζες, έζησαν το Σάββατο 2 Ιουλίου του 2016, οι Ηπειρώτες των Αχαρνών, αλλά και οι φίλοι της Ηπείρου, στο προαύλιο χώρου του 1ου Γυμνασίου Αχαρνών
Η οικοδεσπότης Πρόεδρος του Συλλόγου Μελπομένη Κάραλη, ο Αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκσαλος Φάνης Μεντής και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. έκαναν τα αδύνατα δυνατά, για να διασκεδάσουν οι παρευρισκόμενοι, γνήσια και παραδοσιακά ηπειρώτικα, έτσι όπως αρμόζει σε αυτούς που είναι "εραστές" της ηπειρώτικης παράδοσης και της ηπειρώτικης μουσικής.
Την διασκέδαση είχε αναλάβει και έφερε επάξια σε πέρας η παραδοσιακή ηπειρώτικη κομπανία του εξαίρετου κλαρινίστα Πετράκη Χαλκιά, εγγονού του Πέτρου-Λούκα Χαλκιά έχοντας στο τραγούδι τον Δημήτρη Τζουμερκιώτη.
Κατά τα παλαιά, μετά την χορευτική παράσταση, που συνοδευόταν από παραδοσιακό δωμενο,  του χορευτικού τμήματος της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών, άνοιξαν τον χορό, η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. και οι προσκεκλημμένοι και ακολούθησαν στη συνέχεια όλοι.
Την Ηπειρωτική αποδημία εκπροσώπησαν,  ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ο Έφορος Πολιτισμού Κώστας Μάτσιας, ο Έφορος Τύπου Αντώνης Κοντός, ο β' Αντιπρόεδρος Κώστας Ζηκόπουλος, ο Έφορος Πολιτιστικού Κέντρου Χριστόφορος Τζαρτζούλης και το μέλος του Δ.Σ. της ΠΣΕ Μαίρη Καραγιώργου. Παρέστησαν ακόμη από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Παιανίας η Γεωργία Κατσαντούλα και πολλοί εκπρόσωποι αδελφοτήτων Ηπειρώτικων οργανώσεων.
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους η Πρόεδρος Μελπομένη Καράλη, αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στις δράσεις και ενέργειες της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών
Στον χαιρετισμό του, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Κώστας Κωνής,αναφερόμενος στη σημασία της διοργάνωσης, την απαράγραπτη αξία των ηπειρώτικων εκδηλώσεων ως αυθεντικού στίβου της παράδοσης, τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τη φολκλοροποίηση και τη σκύλευσή της, το αξιακό φορτίο που πρεσβεύουν τα πανηγύρια, το τόσο πολύτιμο στις μέρες μας που μας θέλουν όλους μαζί για να τις διαβούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι και όρθιοι.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνολική προσπάθεια της ηπειρώτικης αποδημίας για την διατήρηση της ηπειρώτικης κουλτούρας και παράδοσης, σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και παράλληλα πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης, που έχει πρόσφορο έδαφος, να επιβληθεί στην παράδοση μας λόγω της οικονομικής κρίσης.
Έχουμε καθήκον, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής, να αντισταθούμε στην επίθεση της πολιτισμικής και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλοι που υπηρετούμε τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας. Αυτό κάνει και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Καλλιθέας και η ηπειρόψυχη, ηπειρομάχος και διαχρονικά φανατική θιασώτης της ηπειρώτικης παράδοσης Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργία Κίσκου και οι συνεργάτες της, με πίστη και διαρκή προσπάθεια και αξίζει πολλούς επαίνους για αυτό και για άλλα πολλά από όλους μας και σήμερα το κάνω εγώ, εκπροσωπώντας το σύνολο της Ηπειρωτικής αποδημίας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ''Πανηπειρωτικό Πανηγύρι 2016'', που διοργανώνει φέτος η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016, ώρα 20.30', στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να παραστούν στιο πανηγύρι, που θα διοργανωθεί και φέτος, μετά την τεράστια περισυνή επιτυχία, όπως παλιά και θα γλεντήσουν και χορέψουν όλοι, μέχρι το πωί. Έκανε ακόμη αναφορά στα πλούσια δώρα που θα κληρωθούν, σε αυτούς που θα παραστούν, δηλαδή τις 10 4ήμερες διανυκρερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία της παραλιακής ζώνης της Πρέβεζας και τις 2 σε ξενοδοχεία του Πάπιγκου, ευγενή προσφορά των Ηπειρωτών ξενοδόχων.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, κάλεσε τους παρευρισκόμενους, να προτιμήσουν τις φετεινές διακοπές τους, να τις περάσουν στην Ήπειρο, στηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία και την Ήπειρο γενικά, μιά περιοχή που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον εθνικό ελλαδικό κορμό και έχει πάρει τόσο λίγα, μιά περιοχή, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, πλεονεκτώντας μάλιστα σε πολλά και μοναδικά τοπία.
Το Ηπειρώτικο γλέντι που ακολούθησε, κράτησε μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα και στους παρευρισκόμενοους προσφέρθηκαν ηπειρώτικα εδέσματα, γλυκά και πίτες και ηπειρώτικο τσίπουρο.