Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Ερώτηση της Μερόπης Τζούφη για τις θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας στο Κέντρο Φιλοξενίας Τσεπελόβου

Η Μερόπη Τζούφη κατάθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συνυπογράφεται από τους Χ. Μαντά, Γ. Στέφο και Γ. Καραγιάννη, σχετικά με τη μη επιχορήγηση του Δ. Ζαγορίου για τη φιλοξενία προσφύγων, καθώς και τη μη πρόβλεψη θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας στο Κέντρο Φιλοξενίας Τσεπελόβου.
Στην ερώτηση αναφέρεται πως «η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα προς διαχείριση που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες», καθώς επίσης πως η Κυβέρνηση «αποφάσισε να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν το κύριο βάρος του προσφυγικού με έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων που φιλοξενούν στις περιοχές τους Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και με πρόβλεψη ικανοποιητικού αριθμού προσλήψεων οκτάμηνης διάρκειας μέσα από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για τα συγκεκριμένα Κέντρα Φιλοξενίας».
Ωστόσο στις συγκεκριμένες Υπουργικές Αποφάσεις δε συμπεριλήφθηκε ο Δήμος Ζαγορίου, ο οποίος φιλοξενεί 150 περίπου πρόσφυγες στη Μαθητική Εστία Τσεπελόβου, ένα ορεινό χωριό με 200 κατοίκους, με αποτέλεσμα παρόλη τη βοήθεια που έχει προσφέρει η Δημοτική Αρχή, ούτε ο Δήμος Ζαγορίου να έχει λάβει την έκτακτη επιχορήγηση ούτε το Κέντρο Φιλοξενίας Τσεπελόβου να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να επιχορηγήσουν άμεσα το Δ. Ζαγορίου με το ποσό που του αναλογεί λόγω  του Κέντρου Φιλοξενίας Τσεπελόβου, καθώς και αν προτίθενται να συμπεριλάβουν άμεσα το Κέντρο Φιλοξενίας Τσεπελόβου στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για τους Πρόσφυγες.