Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Ερώτηση του Γιάννη Στέφου στη Βουλή για τα κυλικεία των σχολείων

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος κατέθεσε ερώτηση στις 31 Μαΐου προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα την Παράταση της σύμβασης μίσθωσης των σχολικών κυλικείων μέχρι τη λήξη του προγράμματος.
Σε αυτήν επισημαίνονται τα εξής:
Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού το 2012 πραγματοποίησε το επιχειρησιακό πρόγραμμα με τίτλο: «Εκσυγχρονίζοντας το σχολικό κυλικείο προάγοντας την υγιεινή διατροφή» το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους μέσω του προγράμματος με τίτλο «Διαθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούν 1-49 άτομα, εντός της οικονομικής κρίσης».


Στο Νομό Ιωαννίνων εντάθηκαν 18 επιχειρήσεις, ενώ εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και επιχειρήσεις των νομών Τρικάλων, Καβάλας και Βόλου. Οι συμβάσεις υπογράφηκαν το 2012 και συμφωνήθηκε ότι οι επιχειρήσεις θα επιδοτούνταν με το ποσό των 4.400 ευρώ.
Το κράτος µέλος ή η διαχειριστική αρχή διασφαλίζουν ότι µία πράξη διατηρεί τη συνεισφορά των Ταµείων µόνον εάν, εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση της πράξης ή εντός τριών ετών από την ολοκλήρωση της πράξης στα κράτη µέλη που έχουν επιλέξει να µειώσουν αυτό το χρονικό όριο για τη διατήρηση µιας επένδυσης ή θέσεων απασχόλησης που έχει δημιουργήσει µια ΜΜΕ, η εν λόγω πράξη δεν υποστεί σημαντική τροποποίηση, η οποία να επηρεάζει τη φύση της ή τους όρους υλοποίησής της ή παρέχει αδικαιολόγητο πλεονέκτηµα σε επιχείρηση ή δηµόσιο φορέα είτε από την παύση παραγωγικής της δραστηριότητας.
Το ελληνικό κράτος ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα μειώσει το χρόνο από 5 σε 3 χρόνια και ως χρόνος για την ολοκλήρωση της πράξης θεωρείται η καταβολή του ποσού της αποπληρωμής στον Δικαιούχο, η οποία έλαβε χώρα την 31.03.2016, οπότε και από 01/04/2016 αρχίζει ο χρόνος της τριετίας ή της πενταετίας για τη διατήρηση της επιχείρησης. Επειδή ο Δήμος Ιωαννιτών πρόκειται τον Ιούνιο να προκηρύξει διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των σχολικών κυλικείων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός αν προτίθεται να προτείνει την παράταση της σύμβασης των σχολικών κυλικείων.