Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΕΝΦΙΑ ως το ... 2031 προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός

Την παραδοχή ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει μέχρι το 2031 περιλαμβάνει η πρόβλεψη κρατικών εσόδων από τη λειτουργία των επενδύσεων που θα ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή.
Στην έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων του νέου νόμου αναφέρεται ακόμη ότι τα έσοδα του κράτους από τις επενδύσεις μπορεί να φθάσουν το 1,45 δισ. ευρώ την περίοδο 2016-2031, οπότε είναι το καταληκτικό εκτιμώμενο έτος παροχής των κινήτρων.
Πηγές χρηματοδότησης του νέου νόμου
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι πηγές άμεσης χρηματοδοτικής ενίσχυσης του νέου νόμου είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, τα δάνεια του ελληνικού Δημοσίου από τράπεζες του εξωτερικού και η μόχλευση μέσω των Ταμείων Συμμετοχών.
Έσοδα - Δαπάνες
Από τις διατάξεις της εξεταζόμενης ρύθμισης, επισημαίνεται στην έκθεση, προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:
 1. Έσοδα που θα προκύψουν από την είσπραξη των προβλεπόμενων παραβόλων του άρθρου 13 «Υποβολή αίτησης υπαγωγής», του άρθρου 16 «Έλεγχος επενδυτικών σχεδίων» και του άρθρου 17 «Τροποποιήσεις απόφασης υπαγωγής».


 2. Δαπάνες που θα προκύψουν από το άρθρο 24 «Μητρώο Αξιολογητών», το άρθρο 25 «Μητρώο Ελεγκτών», το άρθρο 2 «Επιτροπή Διαχείρισης Μητρώων και Ελέγχου Διαδικασιών» και το άρθρο 27 «Γνωμοδοτική Επιτροπή», θα αντιμετωπισθούν από τα έσοδα της προηγούμενης παραγράφου και επομένως δεν προκύπτει επιβάρυνση.
3. Απώλεια εσόδων στον Τακτικό Προϋπολογισμό από την παροχή του κινήτρου της φοροαπαλλαγής, από την οποία θα προκύψει ισόποση οικονομική επιβάρυνση για τα έτη λειτουργίας του αναπτυξιακού νόμου ως εξής:
Η χρονική διάρκεια στην οποία θα γίνεται χρήση του κινήτρου της φοροαπαλλαγής εκτιμάται σε 14 έτη, δηλαδή έως το 2031.
4. Εκτιμώμενη καταβολή κεφαλαιακών ενισχύσεων (επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις leasing) ύψους 480 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και θα κινηθούν εντός των ήδη εγκεκριμένων ορίων πιστώσεων, ως εξής:
Η χρηματοδότηση των κεφαλαιακών ενισχύσεων θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση κοινοτικών (ΕΣΠΑ) και εθνικών πόρων, ως εξής:

ΠΗΓΗ: www.in.gr