Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Στέφανος Γρ. Φούσας: Σημείο-Κλειδί για το μέλλον των Ιωαννίνων η πτητική αξιοπιστία του αεροδρομίου

Εδώ και χρόνια, αλλά ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, οι αρχές και οι φορείς των Ιωαννίνων διεκδικούν ένα σύγχρονο και με πτητική αξιοπιστία αεροδρόμιο, για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για σημείο-κλειδί, καθώς οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννίνων και τους συλλόγους και φορείς της πόλης για αύξηση του τουρισμού, ψαλιδίζονται εξαιτίας της στασιμότητας που υπήρξε, με μεγάλη ευθύνη ανθρώπων που είχαν και έχουν σημαντικές θέσεις σε κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και έδειξαν αναποτελεσματικότητα στην επίλυση του θέματος.
Ταυτόχρονα πρέπει να αναδειχτεί το γεγονός της μεγάλης αύξησης και του Συνεδριακού Τουρισμού-ιδιαίτερα μετά και την έλευση μεγάλων ιατρικών συνεδρίων, όπως αυτών της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μιας επιστημονικής εταιρείας με ιδιαίτερο κύρος στο πανελλήνιο και με χιλιάδες Καρδιολόγους μέλη της.


Το 2015 και 2016, στα δύο Πανελλήνια Συνέδρια των Ομάδων Εργασίας της ΕΚΕ, που πραγματοποιήθηκαν το  χειμώνα στα Ιωάννινα, η προσέλευση και διαμονή χιλιάδων Ιατρών και επισκεπτών, όχι μόνο κατέστησαν τα συγκεκριμένα συνέδρια επιτυχημένα, αλλά και τόνωσαν για πολλές ημέρες την τοπική κοινωνία που βρήκε ένα σύμμαχο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Χαρακτηριστικό του προβλήματος που υπάρχει με την πτητική αξιοπιστία του αεροδρομίου των Ιωαννίνων είναι το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του 2016 και κατά την ημέρα της επιστροφής εκατοντάδων Ιατρών από το μεγάλο συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, υπήρξε καθυστέρηση των πτήσεων για πολλές ώρες, προκαλώντας μέγιστη ταλαιπωρία σε εκατοντάδες άτομα.
Έτσι κάθε χρόνο είναι μόνιμη η αγωνία των διοργανωτών μεγάλων συνεδρίων για το αν θα μπορέσουν οι συμμετέχοντες να ταξιδέψουν από και προς τα Ιωάννινα, καθώς ξέρουν τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν.
Επομένως, το καθολικό αίτημα των Ιωαννίνων, της Περιφέρειας, του Δήμου Ιωαννίνων, όλων των Δήμων του Νομού, της Μητρόπολης, των Επιμελητηρίων, της Ένωσης Ξενοδόχων και άλλων φορέων, για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων, ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο και με πτητική αξιοπιστία αεροδρόμιο, είναι δίκαιο και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Τη στιγμή που μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμπεριλάβουν το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων στους προορισμούς τους, με την προϋπόθεση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των συχνών ακυρώσεων πτήσεων, η Πολιτεία πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα και να αλλάξει το τριτοκοσμικό σκηνικό στο αεροδρόμιο και οι Γιαννιώτες, ο καθένας από τη θέση που έχει, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να γίνει το δίκαιο αίτημά μας πράξη!

Στέφανος Γρ. Φούσας
Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας