Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Επιστροφή του ΕΚΑΣ σε 12 δόσεις από 30 ευρώ το μήνα

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο, η επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού θα γίνει σε 12 δόσεις.
Σε περίπτωση που το υπερβάλλον ποσό της μηνιαίας δόσης υπερβαίνει τα 30 ευρώ. Αυτό θα επιστρέφεται συμψηφιζόμενο με τη σύνταξη, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.
Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει ότι όσοι χάνουν το ΕΚΑΣ και τα προστατευόμενα μέλη τους διατηρούν μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2019 το δικαίωμα χαμηλής συμμετοχής (10%) στα φάρμακα.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης επιδιώκεται η θεσμική αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και σταδιακά θα αντικαταστήσει άλλες προνοιακές παροχές όπως το ΕΚΑΣ.

Δεδομένου ότι από την 1/1/2016 επαναπροσδιορίζονται τα κριτήρια καταβολής του ΕΚΑΣ και επομένως μειώνεται ο αριθμός των δικαιούχων με την τροπολογία προβλέπονται μέτρα για την συμπληρωματική προστασία των συνταξιούχων έως την αντικατάσταση του επιδόματος από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.