Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Απάντηση Περιφέρειας προς τον ΟΣΕ Α.Ε. για το διαγωνισμό παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για τη σιδηροδρομική σύνδεση με Αλβανία

Με έγγραφο που συνυπογράφουν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Τατιάνα Καλογιάννη- Σταύρου, δίνεται απάντηση σε επιστολή που είχαν αποστείλει εκ μέρους του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε. οι κ.κ. Αθανάσιος Βούρδας (Διευθύνων Σύμβουλος της "ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.") και Κωνσταντίνος Πετράκης (Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΕ Α.Ε.), σχετικά με την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για "Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στην Περιφέρεια Ηπείρου" για τη διερεύνηση Ανάπτυξης και Κατασκευής Σιδηροδρομικού Δικτύου μεταξύ Ηπείρου και Αλβανίας".

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:


ΘΕΜΑ: Απάντηση στην, με αρ. πρωτ. 276195/29-03-2016, επιστολή σας

Κύριοι,
Διαβάσαμε την, από 29/3, επιστολή σας με μεγάλη έκπληξη.
Όπως γνωρίζετε, οι πολίτες της Ηπείρου, τον Μάιο του 2014, ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στην παράταξή μας για τη διαχείριση των θεμάτων της Περιφέρειας μας, παρέχοντάς μας την πολιτική αρμοδιότητα να προωθήσουμε, εκτός των άλλων, την επίλυση, χρόνιων και κομβικών για την καθημερινότητά τους και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, προβλημάτων. Ήδη, διάγουμε το 5° έτος της θητείας μας, με θετική αποτίμηση εκ μέρους του Ηπειρώτη Πολίτη, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε πολλές φορές αναίτια και ατεκμηρίωτα, διάφορα προσκόμματα στην επιτέλεση του έργου μας, από κυβερνητικές πλευρές. Προσκόμματα, όμως, που με την επιμονή και εργασία μας τα ξεπερνάμε.
Επί της ουσίας:
Οι εταιρείες σας, που είναι αρμόδιες για την ανάπτυξη του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδος, διαχρονικά, δεν έχουν επιδείξει ζήλο για την υλοποίηση έργων διασύνδεσης της Περιφέρειάς μας με τα υφιστάμενα σιδηροδρομικά δίκτυα, παρά τις καλές προθέσεις και ορισμένες θετικές πρωτοβουλίες, που αναλήφθηκαν, κατά το παρελθόν, από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών.
Η προκήρυξη, που προκάλεσε το όψιμο ενδιαφέρον σας, αφορά υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για ένα σημαντικό έργο για την οικονομία της Περιφέρειάς μας. Προαπαιτούμενο για την ένταξη του έργου ήταν η σύμφωνη γνώμη υπηρεσίας του αλβανικού κράτους η οποία και μας παρασχέθηκε ασμένως. Το κόστος της ενέργειας επιλέχτηκε για χρηματοδότηση στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος «Greece - Albania IPA Cross-Border 2007-2013». Επισημαίνουμε ότι, το εποπτεύον τις εταιρείες σας, υπουργείο Υποδομών, ως μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης (Joint Μonitoring Committee) του προγράμματος, μετέχει ενεργά στην Επιτροπή και, ως εκ τούτου, γνωρίζει όλες τις σχετικές ενέργειές μας. Εάν δεν σας ενημέρωσε, όπως όφειλε, δεν είναι θέμα της Περιφέρειας Ηπείρου.
Οι εταιρείες σας επιχείρησαν να εντάξουν, στο χρηματοδοτικό πλαίσιο CΕF 2014, τις μελέτες για την κατασκευή μονής σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα – Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα, με κωδικό 2014-EL-ΤM-0302-S και δεν το επέτυχαν. Προσπάθεια που, δυστυχώς, δεν επανελήφθη στo πλαίσιο του CΕF 2015. Για ποιόν λόγο άραγε;
Οι εταιρείες σας επιχείρησαν, επίσης, να εντάξουν το, κατά δήλωσή σας: "θέμα της σκοπιμότητας διασύνδεσης των δύο σιδηροδρομικών δικτύων (Ελλάδας και Αλβανίας) μέσω πρότασης στο πρόγραμμα Αdrion και πάλι δεν το επέτυχαν. Όφειλαν, τουλάχιστον, να έχουν ενημερώσει την Περιφέρεια και τους Ηπειρώτες.
Η μελέτη την οποία διακηρύξαμε αφορά τη σκοπιμότητα σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Ηπείρου και Αλβανίας. Εάν η, υπό ανάθεση, μελέτη τεκμηριώσει τη σκοπιμότητα και οικονομική εφικτότητα της σύμβασης, είναι προφανές ότι θα συνεργαστούμε περαιτέρω με το αρμόδιο Υπουργείο.
Από τα προαναφερόμενα προκύπτει σαφώς ότι κινηθήκαμε στο πλαίσιο της νομιμότητας με μοναδικό κριτήριο τη διασφάλιση των συμφερόντων των Ηπειρωτών και του δημοσίου συμφέροντος, όπως, άλλωστε, κάνουμε καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μας. Συνεπώς, είναι απαράδεκτη η υπόνοια που αφήνετε να πλανάται με την επιστολή σας, ότι δήθεν αναλάβαμε πρωτοβουλία για να «δημιουργήσουμε προσδοκίες στους πολίτες», όπως ατυχέστατα αναφέρετε. Εσείς, μια εταιρεία του Δημοσίου, προς μία αιρετή Αυτοδιοίκηση.
Ουδέποτε κινηθήκαμε από ταπεινά ελατήρια και ουδέποτε θελήσαμε να δημιουργήσουμε ψεύτικες προσδοκίες στους Ηπειρώτες.

Είμαστε διαθέσιμοι σε κάθε συνεργασία με τις εταιρείες σας προς όφελος της Ηπείρου.