Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Περιφέρεια Ηπείρου: Επαγγελματικός εξοπλισμός εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Ηπείρου πληροφορεί ότι στο πλαίσιο εναρμόνισης της οδηγίας 2009/128/ΕΚ σχετικά με «τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων», ψηφίστηκε ο Νόμος 4036/27-1-2012 (ΦΕΚ Α 8/2012) «διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις». 
Με βάση τον παραπάνω Νόμο ορίζεται μεταξύ άλλων ότι:
Οι αρμόδιες υπηρεσίες χορήγησης αδειών κυκλοφορίας και απογραφής γεωργικών μηχανημάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων (Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Θεσπρωτίας, Π.Ε. Πρεβέζης και Π.Ε. Άρτας, καθώς και η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Ηπείρου για την περιοχή των Ιωαννίνων), τηρούν μητρώο εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων στο οποίο καταγράφεται με ευθύνη των κατόχων τους ο επαγγελματικός εξοπλισμός εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων κατά κατηγορία, γεωγραφική περιοχή και χρήστη (άρθρο 38, παρ. 2). 


Απαραίτητα στοιχεία για την καταγραφή κάθε μηχανήματος είναι ο κατασκευαστής, η παλαιότητα, η χωρητικότητα της δεξαμενής, ο αριθμός ακροφυσίων καθώς και το ολικό μήκος των βραχιόνων του ψεκαστικού μηχανήματος.
Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2016 διενεργείται τουλάχιστον μια επιθεώρηση του παραπάνω εξοπλισμού (άρθρο 22, παρ. 2) από πιστοποιημένο Σταθμό Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων (ΣΤ.Ε.Ε.Ε.Γ.Φ.).
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 45, παρ. 2 και 14, καθώς και με το άρθρο 18, παρ.1 του ΠΔ 57/2010 όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει σύμφωνα με το ΠΔ 81/2011, επιβάλλονται κυρώσεις σε οποιονδήποτε κατασκευάζει, διαθέτει στην αγορά ή εκθέτει ή θέτει σε λειτουργία μηχάνημα ή ημιτελές μηχάνημα, που δεν πληροί τις απαιτήσεις.
 Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους αντίστοιχες Υπηρεσίες ή στα τηλέφωνα 2651364479 ή 2651364120 (κα Σταυράτη Αγγελική ή κα Μπάρκα Δήμητρα) εάν αφορά στην περιοχή των Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr