Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, που έχει οριστεί να γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, τιμούν ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και η Περιφέρεια Ηπείρου, με τη φιλοξενία της κινητής έκθεσης του Φορέα για την βιοποικιλότητα της λίμνης Παμβώτιδας στο ισόγειο της Περιφέρειας.
Η λειτουργία της έκθεσης ξεκίνησε σήμερα, παρουσία μαθητών του 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, και θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, με ξεναγήσεις και διάθεση έντυπου ενημερωτικού υλικού εκ μέρους του Φορέα.
Κατά την έναρξη της έκθεσης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε δηλώσεις του τόνισε πως η ύπαρξη του νερού είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη ύπαρξη και εν γένει τη φύση. Αναφερόμενος στο Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδα, είπε ότι η Περιφέρεια έχει άψογη συνεργασία μαζί του και έχουν προχωρήσει μια σειρά μελετών.


 "Για να υλοποιηθούν αυτές οι μελέτες - συνέχισε- θέλει σύμπνοια και σύνδεση. Ελπίζω ότι αυτό θα επικρατήσει από όλες τις πλευρές, και δεν μιλάω για τη διοίκηση του Φορέα, αλλά για όλους εκείνους που θέλουν να έχουν λόγο στο γίγνεσθαι γύρω από τα νερά. Για να έχουμε αφήσει μια παρακαταθήκη για αύριο. Όλοι μαζί πρέπει να αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον και να αγωνιζόμαστε έτσι που να βγαίνει πάντα το αντικειμενικό και όχι το υποκειμενικό, που πολλές φορές δεν βοηθάει το αύριο».
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας κ. Πέτρος Τσουμάνης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σαν σήμερα υπεγράφη η Παγκόσμια Συνθήκη Ραμσάρ με την οποία προστατεύονται οι υγρότοποι. Οι υγρότοποι είναι σημαντικοί για τη βιοποικιλότητα και ειδικά για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, καθώς η αποστράγγισή τους καταλήγει στη λίμνη. Είναι βασικό στοιχείο. Θα ήθελα να επισημάνω πως έχουμε την αρχή της νέας Προγραμματική Περιόδου, που σηματοδοτεί την έναρξη των προσκλήσεων και την υποβολή προτάσεων για το νέο ΠΕΠ, όπου υπάρχουν χρηματοδοτικοί πόροι για να κάνουμε πλέον έργα τις δράσεις που έχουν προβλεφθεί μέσα από το masterplan που είχαμε κάνει από κοινού με την Περιφέρεια Ηπείρου. Σήμερα λοιπόν η γιορτή των υγροτόπων από την Περιφέρεια Ηπείρου θεωρώ ότι είναι μια σημαδιακή εκδήλωση και πιστεύουμε ότι με τη νέα Προγραμματική Περίοδο θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλες τις δράσεις από κοινού».


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr