Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Ήπειρος και Λέσβος ανταμώνουν: Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος βραβεύει τον Λεσβιακό Λαό, για τις αξιακές του αρχές, μέσω της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Σωματείων, στο ''Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016'', το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Αριθ. Πρωτ.  2849   Αθήνα 19-2-2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΛΕΣΒΟΣ ΑΝΤΑΜΩΝΟΥΝ
ΣΤΟ «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2016»
Συνάντηση Π.Σ.Ε. και Ο.Λ.Σ.Α.
Οι «Ηπειρώτικες Γέφυρες», η ενότητα της «ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» όπου οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες καλωσορίζουν τους  απόδημους από άλλες περιοχές του Ελληνισμο, ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽Ο "ΑΝύ, ζωντανεύοντας κοινές ιστορικές και πολιτιστικές γέφυρες, φέτος είναι αφιερωμένες στη Λέσβο και παίρνουν τη θέση τους στην «ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ». Η Λέσβος που σχεδόν ένα αιώνα πριν δεχόταν τους χιλιάδες Μικρασιάτες ξεριζωμένους πρόσφυγες, σήμερα ζει την αιχμή της τεράστιας προσφυγικής κρίσης, χωρίς να χάνει το ανθρώπινο πρόσωπό της, κρατώντας ακέριο το αξιακό φορτίο του λαού μας, σε τόσο δύσκολες συνθήκες και για τον δικό μας τόπο. Οι Λέσβιοι πέμπουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς πολύτιμο σε όλο τον κόσμο και, κυρίως, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, ξεριζωμένοι από πολέμους και κατοχές στους τόπους τους, από την επέλαση του μισανθρωπισμού με όποιες στολές και αν αυτός μετέρχεται στις μέρες μας.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας αποφάσισε να προσκαλέσει την Ομοσπονδία Λεσβιακών Σωματείων Αττικής στο «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016» και να βραβεύσει, μέσα από τον κίνημα της αποδημίας του, τον ίδιο τον λαό της Λέσβου, για το ολοζώντανο αξιακό φορτίο του που εκφράζεται διαχρονικά στην παράδοσή του, στην ιστορική του διαδρομή και επιβεβαιώνεται στις σημερινές, τόσο δύσκολες συνθήκες της προσφυγικής κρίσης.
Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της Πανηπειρωτικής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση κλιμακίου του Προεδρείου της Π.Σ.Ε., αποτελούμενου από τον Πρόεδρο Γιώργο Δόση, την Γενική Γραμματέα Ελευθερία Σιαμέτη, τον Έφορο Πολιτισμού Αλέξανδρο Λαμπρίδη, τον Έφορο Τύπου Σπύρο Τζίμα και το μέλος του Δ.Σ. Μαρίνα Τζάκου με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Σωματείων Αττικής Νεκτάριο Βακάλη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου Φώτη Βασίλογλου και το μέλος του Δ.Σ. Δημήτριο Βογιατζή.
Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, υποσχετικό για τη συνεργασία των φορέων όχι μόνο στο κορυφαίο διήμερο αλλά και στο μέλλον, μέσα από κοινές δράσεις και αλληλοστήριξη πρωτοβουλιών. Όσον αφορά ιδιαίτερα το Πανόραμα, η Λέσβος θα είναι παρούσα με την πλούσια μουσικοχορευτική της παράδοση στην «Άνοιξη της Παράδοσης», το Σάββατο 5 Μαρτίου, με τη συμμετοχή των Γλεντιστάδων και των Κουδουνάτων – στο πνεύμα της Αποκριάς – από τον Μεσότοπο. Εκεί θα γίνει και η βράβευση της Ο.Λ.Σ.Α. από την Π.Σ.Ε..
Παράλληλα, οι Λέσβιοι απόδημοι θα συμμετάσχουν με παρεμβάσεις τους στις συζητήσεις του διημέρου για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το Διατροφικό ζήτημα εν Κβον Ντο,την Κυριακνούκή καλωσορΠανο μγώ θα επιμεληθούν τη λειτουργία περιπτέρου στην έκθεση πολιτισμού και παραγωγής του Πανοράματος όπου θα παρουσιάσουν τη συλλογική τους δράση και τους καρπούς της.
Μετά από τους Κρήτες, τους Πόντιους, τους Θράκες και τους Ολυμπίτες της Καρπάθου, η Πανηπειρωτική καλωσορίζει φέτος, μέσα από τις «Ηπειρώτικες Γέφυρες», τους Λέσβιους στο «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016», το Σάββατο και την Κυριακή 5, 6 Μαρτίου στο Στάδιο Ταέ Κβον Ντο, γεφυρώνοντας τόπους αλαργινούς αλλά τόσο κοντινούς στη δύναμη της ανθρωπιστικών αξιών, της παράδοσης και της ευποιίας. Και όπως η Π.Σ.Ε φέτος θεμελιώνει με το Πανόραμα  ένα θεσμό μακράς πνοής, έτσι και η συνάντηση Ηπειρωτών και Μυτιληνιών στο πλαίσιό του θεμελιώνει μια γέφυρα συνεργασίας με μακρόπνοες προοπτικές συνεργασίας και αλληλοστήριξης.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ