Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Οριστικά εκτός ΕΣΠΑ 2014-2020 το οδικό έργο Ιωάννινα-Κακαβιά

Οριστικά και με τη βούλα μένει εκτός ΕΣΠΑ 2014-2020 μένει το μεγάλο οδικό έργο της Ηπείρου Ιωάννινα-Κακαβιά.
Το έργο είναι εκτός χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ που περιλαμβάνει τα νέα μεγάλα έργα υποδομής.
Τότε είχαν υπάρξει πολύ μεγάλες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς, από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου μέχρι βουλευτές, πολιτευτές και φορείς της περιοχής.
Η αποκάλυψη επιβεβαιώνεται πλήρως μετά από απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για το σχετικό έργο όπου η Προϊσταμένη του Υπουργείου Οικονομίας στο τμήμα ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ Ζωή Παπασιώπη αναφέρει πως "το έργου του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά δεν περιλαμβάνεται στο τρέχον εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ) 2014-2020."


Η συνέχεια είναι επίσης απογοητευτική καθώς αναφέρει " Εντούτοις, δεδομένου ότι εμπίπτει στους στρατηγικούς στόχους του θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην επόμενη αναθεώρηση (...).
Βασικές προϋποθέσεις είναι αφενός η αύξηση των διαθέσιμων πόρων του εν λόγω Άξονα Προτεραιότητας και αφετέρου να αποτελεί επιλογή του αρμόδιου Φορέα Πολιτικής, ήτοι του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων".
Ουσιαστικά για να μπορέσει το έργο να μπει σε τροχιά υλοποίησης είναι να αυξηθούν οι πόροι του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ, πράγμα αρκετά δύσκολο στο  νέο ΕΣΠΑ καθώς ακόμα και έτσι, υπάρχει ήδη ως γνωστόν overbooking σε ποσοστό 140%,  ενώ προτεραιότητα των έργων με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ θα έχουν σιδηροδρομικά και όχι οδικά έργα, ενώ πετάει την μπάλα στο γήπεδο του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ καθώς αναφέρει ότι είναι επιλογή του αν τελικά θελήσει να το εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα υλοποίησης μελλοντικά.
Επί της ουσίας οι Ηπειρώτες θα πρέπει να ξεχάσουν την υλοποίηση του έργου μέχρι νεωτέρας ή να αναζητήσουν διαφορετικές πηγές υλοποίησης, καθώς το όνειρο της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού από το Αντίρριο ως την Κακαβιά θα συνεχίσει να αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.

ΠΗΓΗ: www.ypodomes.com