Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Με ενιαία κλίμακα η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων

Το σχέδιο για καθιέρωση μιας κλίμακας φορολόγησης για το σύνολο των εισοδημάτων που θα έχουν από φέτος οι φορολογούμενοι βάζει στο τραπέζι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, προανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση τονίζοντας ότι αυτό το διάστημα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τα τεχνικά κλίμακα επεξεργάζονται διάφορα σενάρια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πάντως έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως τελικές αποφάσεις δεν υπάρχουν.
Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται για τα εισοδήματα της φετινής χρονιάς προβλέπει ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και τα ενοίκια.


Σε ότι αφορά τα ενοίκια το Μνημόνιο προβλέπει ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ να αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%. Υπάρχει σενάριο και για αφορολόγητο στα επίπεδα 9.000 - 10.000 ευρώ. Παρά ταύτα, στις κυβερνητικές προθέσεις είναι τα εισοδήματα να μπουν σε μια νέα φορολογική κλίμακα με περισσότερους συντελεστές και κλιμάκια.
Σήμερα κάθε κατηγορία εισοδήματος φορολογείται αυτοτελώς με ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Άλλη κλίμακα ισχύει για τους έχοντες εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, άλλη για εισοδήματα από ενοίκια και άλλη από ελεύθερο επάγγελμα.
Όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δεν μπορεί το εισόδημα από τη μίσθωση ακινήτων να φορολογείται σήμερα με ανώτατο συντελεστή 33% και το εισόδημα από εργασία με 42%. Πάντως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να ενσωματωθούν στην ενιαία κλίμακα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τους Θεσμούς.


ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr