Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

ΕΜΥ: Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες από το βράδυ της Τετάρτης

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης με βροχές και καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους και χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι:
-βροχές και τις καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο και κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Από το μεσημέρι σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
-ενισχυμένοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ και πιθανόν πρόσκαιρα στα πελάγη τα 9 μποφόρ
-χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου (πάνω από τα 900 μέτρα).
Πιο συγκεκριμένα:
Νεφώσεις με τοπικές βροχές στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες σταδιακά θα εξασθενήσουν, και σημαντική επιδείνωση του καιρού από αργά το απόγευμα στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο με ισχυρές καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους, περιμένουμε σήμερα.
 Από αργά το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Χιόνια θα πέσουν κυρίως σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της Β. Ελλάδας. Κατά τόπους θα σχηματιστούν ομίχλες, ενώ οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων σκόνης από την Αφρική.
 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 5 έως 15 στη Βόρεια Ελλάδα, από 5 έως 19 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 11 έως 17 στην Ήπειρο, από 12 έως 21 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 12 έως 19 βαθμούς στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 15 έως 20 βαθμούς στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές, ενώ στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 25 βαθμούς Κελσίου.