Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Η ομιλία του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Ν. Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2016

Την πεποίθηση ότι η κοινωνία και οι ανάγκες της μπαίνουν ξανά στο επίκεντρο, εξέφρασε με την ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2016, ο Βασίλης Τσίρκας.
Ο βουλευτής Ν. Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι «σε αυτόν τον προϋπολογισμό για πρώτη φορά αποτυπώνεται η μεγάλη προσπάθεια της αριστερής διακυβέρνησης να αφήσει ένα διαφορετικό στίγμα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες».
Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη μνεία  στην προσπάθεια της κυβέρνησης  να φωτίσει τον δρόμο της εξόδου από την κρίση σε ορίζοντα τετραετίας.  Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ο επόμενος  προϋπολογισμός  θα είναι ακόμη περισσότερο αναδιανεμητικός, περισσότερο δίκαιος, περισσότερο προσανατολισμένος στην παραγωγική ανασυγκρότηση, περισσότερο προσανατολισμένος στην αναπτυξιακή διαδικασία και τη μείωση της ανεργίας των νέων. 
Ο Βασίλης Τσίρκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επιδόσεις στην οικονομία που διαψεύδουν όσους έσπευσαν να μιλήσουν για καταστροφή. Όπως ανέφερε, ο προϋπολογισμός για το έτος 2016 προβλέπει, για πρώτη φορά από το 2008, αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως, επίσης, και αναδιανομή πόρων για τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων. Παράλληλα,  ο κοινωνικός προϋπολογισμός για το έτος 2016 είναι αυξημένος κατά 823 εκατομμύρια Ευρώ, που αφορούν στην κάρτα ανασφάλιστων, τη δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία και την κάλυψη των ανασφάλιστων υπερηλίκων.        
Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία του εν λόγω προϋπολογισμού, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ξαναβάζει στο επίκεντρο την κοινωνία και τις ανάγκες της. Θα απευθυνθούμε πρώτα και κύρια στην κοινωνία για να εξασφαλίσουμε τη συναίνεσή της στην εργώδη προσπάθειά μας να ανοίξουμε δρόμους ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν. Τον δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της αναπτυξιακής προοπτικής, της καταπολέμησης της ανεργίας. Τον δρόμο ενός παράλληλου προγράμματος που ήδη μέρος του έχει περάσει από αυτή τη Βουλή».

     Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2016 δεν έχει καμία σχέση με τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σε αυτόν τον προϋπολογισμό για πρώτη φορά αποτυπώνεται η μεγάλη προσπάθεια της αριστερής διακυβέρνησης να αφήσει ένα διαφορετικό στίγμα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Σε συνθήκες ενός δύσκολου συμβιβασμού, στον οποίο οδηγήθηκε η κυβέρνηση για μην οδηγηθεί η χώρα σε μια ολέθρια οικονομική και κοινωνική καταστροφή.
Παρά ταύτα ο προϋπολογισμός αυτός δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε την οικονομία και τις σχέσεις ανάμεσα στα βασικά μεγέθη της οικονομίας, αλλά και τον ρόλο της κοινωνίας και των αναγκών της στην οικονομική πραγματικότητα. Δεν φτιάξαμε άλλον έναν προϋπολογισμό ερήμην της κοινωνίας, ούτε όμως και ερήμην της πραγματικότητας, για λίγο ακόμα χρόνο στην εξουσία.
Είναι ενταγμένος σε μια συνολική προσπάθεια της Κυβέρνησης φωτίσει τον δρόμο της εξόδου από την κρίση σε ορίζοντα τετραετίας, δημιουργώντας την απαραίτητη υποδομή για τον επόμενο προϋπολογισμό της αριστερής διακυβέρνησης, για τον οποίο εκφράζουμε την αισιοδοξία ότι θα είναι ακόμη περισσότερο αναδιανεμητικός, περισσότερο δίκαιος, περισσότερο προσανατολισμένος στην παραγωγική ανασυγκρότηση, περισσότερο προσανατολισμένος στην αναπτυξιακή διαδικασία και τη μείωση της ανεργίας των νέων. 
 Και τούτο γιατί εξασφαλίσαμε σημαντικό δημοσιονομικό χώρο για να ασκήσουμε τη δική μας κοινωνική πολιτική. Το πλεόνασμα που προβλέπει αυτός ο προϋπολογισμός είναι 0.5%, δηλαδή 850 εκ. ευρώ έναντι 4.5% και 7 δις ευρώ που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση να εξασφαλίσει.
Ο κοινωνικός προϋπολογισμός για το έτος 2016 είναι αυξημένος κατά 823 εκατομμύρια Ευρώ, που αφορούν στην κάρτα ανασφάλιστων και τη δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία, την κάλυψη των ανασφάλιστων υπερηλίκων, το σβήσιμο των προστίμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε ανέργους για τα έτη 2010-2015, τη  δωρεάν μετακίνηση στα μέσα για τους ανέργους, την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Ασκούμε πολιτική μέσα σε ένα πλαίσιο ασφυκτικής δημοσιονομικής κατάστασης και κάτω από συνθήκες επιτροπείας, την οποία αγωνιζόμαστε να άρουμε. Να είστε σίγουροι όμως ότι θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να σταθούμε δίπλα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Αυτό, λοιπόν, είναι το αριστερό αποτύπωμα που επιδιώκουμε να αφήσουμε με αυτόν το προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό καθόλου ουδέτερο και με σαφές μήνυμα για το κοινωνικό μοντέλο που βρίσκεται στον πυρήνα της ιδεολογίας μας και των αγώνων μας.
Έναν προϋπολογισμό που στόχο έχει να δημιουργήσει μια δημοσιονομική ισορροπία και ταυτόχρονα να αποδώσει κοινωνική δικαιοσύνη και να αναδιανείμει τα βάρη, ελαφρύνοντας τους αδύνατους, μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια κρίσης.    
Παρά τις μεγάλες δυσκολίες της σκληρής διαπραγμάτευσης πετύχαμε στην οικονομία επιδόσεις που διαψεύδουν όσους έσπευσαν να μιλήσουν για καταστροφή. Το 2015 κλείνει με μηδενική ύφεση, δηλαδή με στασιμότητα.
Παράλληλα, ο προϋπολογισμός για το 2016 προβλέπει, για πρώτη φορά από το 2008, αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Όπως επίσης και αναδιανομή πόρων για τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων και των κοινωνικών πολιτικών, με την ενίσχυση του προϋπολογισμού για την υγεία και την αύξηση των πιστώσεων για τα νοσοκομεία κατά €300 εκατ.   
Τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων αποσκοπούν κυρίως σε παραμετρικά μέτρα και όχι μη παραμετρικά. Όπως είναι δηλαδή τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό με δυνατότητα αύξησης των αναμενόμενων εσόδων, που μπορεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
Αυτό για να θυμηθούμε τα  τεράστια έσοδα που ενσωμάτωναν στους προηγούμενους προϋπολογισμούς από μη παραμετρικά μέτρα, μέχρι και 2 δις περίπου, ώστε να πετύχουν τα πλεονάσματα για τα οποία είχαν δεσμευτεί. Και πάντα δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
Κερδίσαμε χαμηλότερο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και κατεβάσαμε το μόνιμο πλεόνασμα στο 3.5% έναντι 4.2% των προηγούμενων, ενώ για το 2016 0,5% του ΑΕΠ. 
Οι χαμηλοί δημοσιονομικοί στόχοι που κερδίσαμε επιτρέπουν να αποφύγουμε τη λήψη περαιτέρω μέτρων στα επόμενα τρίμηνα και δημιουργούν τον χώρο για τη στήριξη των χαμηλότερων στρωμάτων, αφού αποφύγαμε 7 δις. νέα μέτρα.
Παρά το γεγονός, δηλαδή, ότι είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός σε πλαίσιο δημοσιονομικής στενότητας, εντούτοις για πρώτη φορά έχει το στοιχείο της αναδιανομής υπέρ των πιο αδύναμων, των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων. 
Είναι ένα προϋπολογισμός που υπόσχεται οικονομική και κοινωνική ανάταξης για τη χρονιά που έρχεται.    
Μια χρονιά κατά την οποία θα θέσουμε σε εφαρμογή το σχέδιό μας για την αντιστάθμιση των αρνητικών κοινωνικών συνεπειών της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, υλοποιώντας το παράλληλο πρόγραμμά μας. Μια χρονιά κατά την οποία θα ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα τεθεί προς συζήτηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.    
Είναι φανερό ότι δημοσιονομική προοπτική της χώρας έχει αλλάξει. Και με αυτή την προοπτική που δεν μπορεί παρά να αποτελεί εθνικό στρατηγικό στόχο ταυτίζεται η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, αγνοώντας την καταστροφολογική υστερία της αντιπολίτευσης.
Σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας θέσαμε τους στόχους μας στην κρίση του ελληνικού λαού και λάβαμε την εντολή τον Σεπτέμβριο να παλέψουμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Ο ελληνικός λαός στάθηκε όρθιος αν και ήξερε τις δυσκολίες. Έδειξε τον δρόμο για παραγωγικότητα και δημιουργικότητα. 
Οι τρεις διαδοχικές εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ έπεισαν όλους τους παράγοντες, τόσο της εγχώριας όσο και της παγκόσμιας οικονομίας, ότι στην Ελλάδα θα έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση και σοβαρές προσπάθειες ανασυγκρότησης όλων των τομέων δραστηριότητας.
Μια κυβέρνηση που μπορεί να θέσει νέους κανόνες ισοτιμίας και δικαιοσύνης.
Όσοι, λοιπόν, ανατροφοδοτούν την καταστροφολογία καλό θα ήταν να αναλογιστούν τις δικές τους πράξεις και να διαβάσουν πρώτα τον προϋπολογισμό, για να μην εκτίθενται.  Αυτός ο προϋπολογισμός καθρεφτίζει και τη διαπραγμάτευση που έγινε και το ρίσκο που πήραμε. Καθρεφτίζει τη μεγάλη μάχη που έδωσε πρωθυπουργός της χώρας και η κυβέρνησή του. Αποτυπώνει την αποφασιστικότητά μας να λασπωθούμε, για να ξελασπώσουμε τον τόπο. 
Αυτός ο προϋπολογισμός ξαναβάζει στο επίκεντρο την κοινωνία και τις ανάγκες της. Σε έναν ασφυκτικά περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο που έχουμε για να ασκήσουμε τη δική μας πολιτική, θα παλέψουμε για να το καταφέρουμε.
Και θα απευθυνθούμε πρώτα και κύρια στην κοινωνία για να εξασφαλίσουμε τη συναίνεσή της στην εργώδη προσπάθειά μας να ανοίξουμε δρόμους ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν. Τον δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της αναπτυξιακής προοπτικής, της καταπολέμησης της ανεργίας. Τον δρόμο ενός παράλληλου προγράμματος που ήδη μέρος του έχει περάσει από αυτή τη Βουλή.

Ένα παράλληλο πρόγραμμα που εμείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουμε να το διεκδικήσουμε, να το εφεύρουμε όπου δεν υπάρχει και να το επανασχεδιάσουμε μαζί με την κοινωνία. Μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε.